Kmetijstvo / Okolje in trajnost

Kako kmetijstvo vpliva na črnega močerila?, predavanje

24. 3. 2025 avtor: Kulturni center Semič
plakat dogodka

Kulturni center Semič vas vabi na predstavitev magistrske naloge Katarine Vodnik Kmetijski ukrepi za varovanje črnega proteusa – črne človeške ribice – črnega močerila, ki bo v sredo, 26. marca, ob 18. uri v Muzejski hiši Semič.

Ali je narava prijazna do črnega močerila?

Črna človeška ribica ali črni močeril je edinstvena podzemna dvoživka, ki živi samo na območju Bele krajine. Kljub temu da je prilagojena življenju v temnih podzemnih vodah, se občasno pojavi na površju v kraških izvirih, kjer lovi majhne rake in polže. Zaradi specifičnih evolucijskih prilagoditev, kot so pigmentirana koža in še vedno razvite oči, se razlikuje od običajne bele človeške ribice.

Toda črni močeril je ogrožen. Njegov življenjski prostor – podzemne kraške vode – je občutljiv na onesnaževanje. Intenzivno kmetijstvo, uporaba pesticidov in gnojil ter druge človekove dejavnosti vplivajo na kakovost vode, v kateri živi. Spremembe v okolju lahko ogrozijo njegovo preživetje, saj je odvisen od čiste podzemne vode.

Zakaj je to pomembno? Ker je črna človeška ribica indikator kakovosti podzemnih voda. Če je voda onesnažena, to pomeni, da je ogrožen celoten ekosistem, s tem pa tudi ljudje, ki uporabljamo te vire pitne vode.

Na predavanju bomo izvedeli, kako lahko s premišljenimi kmetijskimi ukrepi pomagamo ohranjati črnega močerila in njegov življenjski prostor. Vsak izmed nas lahko prispeva k varovanju narave – že z ozaveščanjem o pomenu čiste vode in odgovornim ravnanjem v okolju.

V Kulturnem centru menimo, da doprinos mladih k okolju, v katerem živijo, predstavlja pomemben krik v moderni družbi, saj prav mladi s svojimi idejami, dejanji in inovativnim razmišljanjem oblikujejo prihodnost ter prispevajo k bolj trajnostnemu in odgovornemu odnosu do narave.

Pridruži se nam in odkrij, kako lahko kmetijstvo in ekologija sodelujeta pri zaščiti ene najbolj skrivnostnih jamskih živali na svetu.

banner meseca trajnosti