Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Sep. 2019

Zmagoslavje mladih slovenskih družboslovcev v Beogradu

V Beogradu se je za slovenske dijake zelo uspešno končalo še eno tekmovanje mladih raziskovalcev, tokrat družboslovnih smeri. Na individualnem tekmovanju dijakov, starih od 14 do 19 let, s področij psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije The International Conference of Young Scientists – Social Science (ICYSSS) so se slovenski dijaki ponovno izkazali, saj so se domov vrnili s številnimi priznanji – s tremi zlatimi medaljami, z dvema bronastima in eno nagrado za inovativno zasnovo naloge.

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov predstaviti nalogo in plakat ter odgovarjati na številna vprašanja. Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev The International Conference of Young Scientists (ICYS) in je bilo tokrat organizirano drugič. V Beogradu se je predstavilo 38 dijakov in dijakinj iz 15 držav celega sveta.

Na področju psihologije je dobitnica zlatega priznanja na domačem tekmovanju mladih raziskovalcev Sara Bugarinović Gimnazije Bežigrad z nalogo Stališča in predsodki do homoseksualnosti med različnimi generacijami heteroseksualcev osvojila zlato priznanje tudi v Beogradu. Zlato priznanje je osvojila tudi Katja Mogilnicki OŠ Gustava Šiliha z nalogo Učinkovito in ugodno čiščenje mačje dlake s tekstila, ki pokriva področje ekonomije. S področja zgodovine je z nalogo Nedokončana proga Črnomelj–Vrbovsko sodeloval Sergej DrakuličSŠ Črnomelj in osvojil zlato priznanje.

Z zgodovino se je ukvarjal Bruno ŠoncOŠ Šalek, ki je za nalogo Dve veliki žalovanji Slovencev v dveh Jugoslavijah prejel bronasto priznanje. S svojo nalogo z naslovom Ali jemo z očmi? Vpliv barve na zaznavanje okusa s področja psihologije je Taja MajheničOŠ borcev za severno mejo Maribor prav tako prejela bronasto priznanje.

Sodeloval je tudi Matevž Rezman Tasič z II. gimnazije Maribor, ki je za nalogo Legitimizacija oblasti in distributivna pravičnost prejel nagrado za inovativno zasnovo naloge iz filozofije.

Naslednje leto bo tekmovanje potekalo v turškem Izmirju.

Vir in foto: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

85209

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino