Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 08 Jun. 2022

ZGODBA O RABLJENIH OBLAČILIH – UGANI, KAJ SE DOGAJA V GANI

Kako ustvarjamo okoljsko katastrofo, ki jo spodbujajo rabljena oblačila in hitra moda? Eden od dokumentarnih prispekov govori zgodbo o okoljskem in družbenem vplivu trga z rabljenimi kosi v Gani.

Gana vsak teden prejme 15 milijonov kosov rabljenih oblačil, poslanih z Zahoda in iz Avstralije. Tja pripotujejo zavita v velike težke pakete, ki jih kupijo lokalni prodajalci in jih prodajajo od jutra do večera. Vse to se zgodi na Kantamanto tržnici, ki je ena največjih odprtih tržnic na svetu. Približno 40 % izdelkov je zavrženih zaradi slabe kakovosti. Te naberejo v velike vreče in jih vsako zgodnje jutro odpeljejo na organizirana odlagališča. Nekatere ocene pravijo, da je teh oblačil okrog 160 ton dnevno. Ob monsunskem času lahko oblačila zaidejo tudi v reke, ki nato odpadke vodi v ocean. Vse te plasti tekstilnih odpadkov se kopičijo na dnu oceanov in tako dušijo tamkajšnje vodne organizme in ogrožajo celotne ekosisteme. Oblačila, ki ne potonejo, plavajo v morju zavozlana skupaj v dolge proge. Te so lahko dolge med 2 do 9 metrov, široke pa tudi do enega metra. Zadenejo lahko plavalce in ribiče ter se zavežejo okrog motorja čolnov. Oblačila naplavi tudi na obalo, kjer se zapletejo v pesek tudi 5 metrov globoko. Kvaliteta oblačil se z leti slabša in tako več in več oblačil roma v odlagališča. Ta se kljub rednih sežigom, ki v nebo pošiljajo ogljične izpuste, večajo in množijo. Poštene regulacije odlagališč tam ni. Veliko oblačil danes vsebuje sintetiko in druge umetne materiale, ki potrebujejo več sto let, da se razgradijo v okolje. Zdi se, kot da v priviligiranem evropskem svetu ostajamo varno odmaknjeni od posledic hitre mode. Skoraj se zdi, da prelagamo težave in največji davek modne industrije na druge ljudi, daleč stran.

Ceno škodljivih industrij plačujemo vsi, na dolgi rok pa žal najbolj trpi naša ljuba in edina Zemlja. Ne dvakrat, trikrat pomisli, preden kupiš nov kos oblačila, ki ga ne potrebuješ. Trikrat pomisli, preden ga kasneje tudi zavržeš. Lahko stara majica postane cunja za brisanje? Lahko stare kavbojke postanejo torbica? Lahko iz kosov oblačila morda spletem preprogo, predpražnik?Bodimo pozorni, skrbni, zavestni.

Več informacij lahko pridobite na:

Dead white man clothes: https://deadwhitemansclothes.org/

Dokumentarni prispevek: https://www.youtube.com/watch?v=bB3kuuBPVys&list=WL&index=2&t=315s

P.s.: Z izmenjevalnico v Mladincu so za to sezono zaključili z mesecem majem. Še zadnjič pred jesenjo pa bodo izmenjavali še enkrat – vabljeni na mini izmenjevalnico (podarjevalnico) oblačil na mengeški drevored v sklopu dogodka Eko reka, 18. junija 2022.

Vir: Društvo AIA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

23627

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino