Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 May 2020

Že e-cikliraš?

Ali veš, kaj storiti z odluženimi elektronskimi ali drugimi električnnimi aparati? Ena od možnosti je popravilo, ki se glede na dostopne cene novih aparatov in visokega stroška popravila, v večini primerov ne izplača, druga možnost so centri ponovne uporabe, kjer take predmete oživijo in dajo v uporabo drugim. V skrajnem primeru tako opremo zavržemo, toda kam? 

Električna in elektronska oprema je oprema, ki za svoje pravilno delovanje potrebuje električni tok ali elektromagnetno polje. Tovrstna odpadna oprema je zaradi svoje specifične sestave posebne vrste odpadek, ki ga je potrebno po koncu uporabne dobe ločeno oddati na pravo mesto. To nam pove že znak prečrtan smetnjak, ki mora biti neizbrisljivo natisnjen na električni in elektronski opremi ali vsaj na njeni embalaži, če zaradi majhnosti to ni možno natisniti na sam izdelek. Prav tako nekatere vrste takih aparatov predstavljajo nevaren odpadek, ki ob nepravilnem ravnanju povzročajo škodo tako okolju kot ljudem.

Zato je pomembno, da odslužene aparate zavržemo v temu primerne zabojnike, ki jih večinoma najdemo v odlagališčih komunalnega podjetja v svoji občini. Kaj pa storiš ti? Reši anketo in pomagaj ugotoviti, kakšno je naše ravnanje, ko nam računalnik ali telefon ne služita več.

V družbi ZEOS d.o.o. izvajajo raziskavo praks ponovne uporabe električne in elektronske opreme v Sloveniji. Anketo najdeš tukaj, reševanje pa traja 5-8 minut. Vabljeni k oddaji svoje izkušnje.

Vir in foto: Zeos

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

62573

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino