Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Zakaj je integracija vse bolj pomembna?

26. 4. 2019 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

V aprilu so se na seminarju Integration network v italijanskem mestu Lecce zbrali udeleženci 12. držav, med drugim tudi iz Slovenije, da bi govorili in razvijali ideje na področju migracij in integracije beguncev ter prosilcev za status mednarodne zaščite.

Slovenijo so zastopali predstavniki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, udeleženci pa so bili še iz Italije, Nemčije, Malte, Romunije, Bolgarije, Španije, Estonije, Nizozemske, Združenega kraljestva, Grčije in Slovaške.

Seminar Integration network je potekal v okviru programa Erasmus+ KA1, izvajala pa ga je italijanska mreža South Europe Youth Forum (SEYF). Seminar je bil namenjen članom, mladinskim delavcem, aktivistom in prostovoljcem različnih nevladnih organizacij, aktivnih na področju integracije in promocije pravic beguncev ter prosilcev za status mednarodne zaščite.

Migracije so prisotne od nekdaj, ljudje so se v zgodovini vselej preseljevali in selili, odkar pa evropske družbe postajajo vse bolj odprte in raznolike in je znotraj EU uveljavljeno načelo prostega gibanja, v ospredje vse bolj stopa tudi vprašanje ustrezne integracije beguncev in prosilcev za mednarodno zaščito. Kljub napredku na tem področju, posamezni deli družbe ostajajo konservativni, kar pomeni, da se begunci in prosilci za azil še vedno srečujejo z diskriminacijo, neenakopravnostjo, v najbolj ekstremnih primerih pa celo z zločini iz sovraštva.

Glavne teme, ki so jih udeleženci naslovili, so bile: mednarodno sodelovanje, mednarodni odnosi, razvojno sodelovanje, migracije in integracija beguncev. Cilj seminarja je preko medsebojnega spoznavanja zastopanih organizacij izmenjavati dobre prakse, ki jih je mogoče implemementirati v prihodnjih projektih integracije.

Tedenske aktivnosti so se začele s spoznavanjem mreže SEYF, drugih udeležencev in team-buildingom, z namenom ustvarjanja udobnega in varnega okolja, znotraj katerega lahko vsi udeleženci sodelujejo in delijo svoje ideje. V sklopu seminarja so imeli udeleženci priložnost spoznati tudi center za begunce in prosilce za mednarodno zaščito v bližini mesta Santa Cesarea Terme. Center je eden izmed štirih v regiji Apulija, pod oskrbo mreže SEYF in je od samega mesta oddaljen približno 10 minut hoje. Tam so udeleženci spoznali ekipo, ki upravlja s centrom in dela s prosilci za mednarodno zaščito, ki so nastanjeni v centru.

Zadnji del seminarja je bil namenjen predstavitvi organizacij, ki jih udeleženci zastopajo, izmenjavi dobrih praks in na koncu implementaciji vseh informacij in pridobljenih veščin. Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini, naloga vsake skupine pa je bila spisati evropski projekt in na koncu predstaviti projekt pred organizatorji in drugimi udeleženci. Seminar je bil tako odličen način povezovanja udeležencev različnih profilov, izmenjavi izkušenj, spoznavanja tematike integracije in seznanjanja s pisanjem evropskih projektov s tega področja.