Zdravje

Z vstopom v novo leto veljajo nekateri novi ukrepi za zajezitev epidemije

4. 1. 2021 avtor: Uredništvo

Vstopili smo v novo leto 2021, za katerega vsi upamo, da bo drugačno in se bo vrnilo v stare tirnice, kot smo jih poznali pred epidemijo, pred marcem 2020. Prvi ponedeljek v novem letu prinaša začetek splošnega hitrega testiranja, ki ga bodo izvajali v mnogih zdravstvenih domovih po državi. Odpirajo pa se tudi možnosti za vadbo v fitnesih, telovadnicah in bazenih.

Od danes naprej lahko v fitnesih in telovadnicah ter bazenih po Sloveniji vadi več posameznikov, četudi niso člani istega gospodinjstva, vendar morajo imeti pet metrov medsebojne razdalje in na voljo najmanj 50 kvadratov na osebo v posameznem prostoru.  Prav tako za vstop v fitnese in druge športne objekte ni potreben negativni test na novi koronavirus, ki je sicer obvezen za obisk smučišč.

Na zadnji dan leta 2020 je bila sprejeta tudi odločitev, da lahko najboljši slovenski športniki v kadetski in mladinski konkurenci vnovič trenirajo, vendar le v “mehurčkih”. Trening mladincev in kadetov je tako dovoljen, le če poteka v zaprtih in fizično ločenih skupinah. Gre za približno 1000 športnikov, ki so delno že zajeti v kategoriji perspektivnih športnikov.

Jutri se po skoraj treh mesecih učenja na daljavo v šole in v zavode znova vračajo učenci s posebnimi potrebami. Pred vrnitvijo na delovno mesto se bodo njihovi učitelji in zaposleni danes preventivno testirali. Testiranje ni obvezno, temveč priporočljivo, da bi se lahko čim varneje vrnili v prostore zavodov in šol.

Programi za otroke s posebnimi potrebami se sicer morajo začeti izvajati v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je kot skrajni rok za to sicer določilo 4. januar. Kot je na četrtkovi novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, pa je 11. januar eden od mogočih datumov za vrnitev otrok v vrtce ter učencev prvega triletja osnovne šole spet v šolske klopi. Vračanje drugih učencev bo potekalo glede na epidemiološko sliko, pri čemer bo pomembna informacija o poteku in posledicah vračanja učencev s posebnimi potrebami.

V mnogih zdravstvenih domovih po državi so danes začeli izvajati prostovoljna presejalna testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Zdravstveni domovi so se organizirali različno. Nekateri bodo testiranje izvajali na istem mestu, kot izvajajo PCR-teste, nekateri pa jih bodo izvajali na ločenih mestih.

Vir: Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport