Aktivno državljanstvo

Z dogodkom E(U)-xperience bodo obeležili Evropski teden mladih

27. 5. 2021 avtor: Mladinski center Šmartno ob Paki

V Mladinskem centru Šmartno ob Paki uspešni na razpisu v okviru Evropskega tedna mladih 2021. Letošnje osrednje sporočilo je »Naša prihodnost je v naših rokah.«

Mladinskem centru Šmartno ob Paki in Društvu tabornikov Rod Hudi potok so združili moči pri snovanju dogodka z naslovom E(U)-xperience, ki ga bodo izvedli v soboto, 29. maja 2021, ciljna skupina pa so mladi med 13. in 30. letom starosti.

Glavni namen bo mladim približati zavedanje, da imajo moč sooblikovati skupno prihodnost s prispevanjem pobud in vključevanjem v družbo. Dogajanje bo povezano tudi s promocijo trajnostne mobilnosti in zdravega življenjskega sloga, saj bo E(U)-xperience večino časa potekal na kolesih.

»Zainteresirani udeleženci si bodo lahko v mladinskem centru tisti dan brezplačno izposodili kar deset e-koles, preostali bodo sodelovali z lastnimi kolesi,« je povedala Amadeja Koren, mladinska delavka v MC Šmartno ob Paki.

Z izhodiščne točke pri mladinskem centru se bodo podali po vnaprej določeni trasi po občini Šmartno ob Paki, ki bo vključevala devet kontrolnih točk. Na vsaki bodo preko mobilnih telefonov dostopali do aktivnosti, tematsko povezanih s participacijo mladih pri soustvarjanju evropske družbe, konferenco o prihodnosti Evrope, z varovanjem okolja v lokalni skupnosti, s trajnostno mobilnostjo, z razmerami v življenju mladih po pandemiji. Ob vrnitvi na izhodišče bodo izvedli razpravo, vezano na aktivnosti s terena, pri čemer bodo ključne točke zbrali v dokumentu in ga predali lokalnim odločevalcem.