Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 May 2022

Vtisi iz mladinske izmenjave na temo socialnega podjetništva

V času od 28. aprila do 9. maja smo se tri dijakinje tolminske gimnazije udeležile mladinske izmenjave na temo socialnega podjetništva na Nizozemskem.

Naša pot na izmenjavo se je začela z enodnevno zamudo letala. Prvi dan smo »pristale« v hotelu Sheraton v Ljubljani, kjer nas je razvajala letalska družba in smo imele na voljo celo bazen in savno. Naslednje jutro pa smo le odletele v Amsterdam. Izmenjava je potekala v kraju Ommen, manjšem mestecu uro in pol oddaljenemu od letališča Amsterdam.

Kljub temu, da smo prvi dan zamudile, smo naslednje dni nadoknadile in prijateljevale s preostalimi udeleženci iz devetih držav. Naš dan smo začeli z igrami, kjer so organizatorji poskrbeli za pester začetek dneva. Nato smo nadaljevali z aktivnostmi, ki so imele poudarek na timskem delu, komunikaciji, potrpežljivosti in sodelovanju ter ugotovili, da je to pomembno tako v podjetništvu kot v vsakdanjem življenju nasploh. Pri eni izmed aktivnosti smo morali z ljudmi v mestu izmenjati tri mandarine za čim več stvari, ki smo jih potrebovali za pripravo večerje.

Ena najbolj zanimivih dejavnosti je bil kolesarski izlet v različna mesteca okoli Ommna, kjer smo, razdeljeni po skupinah, poskušali z manjšimi hišnimi opravili za domačine (v nizozemščini »Heitje voor karveitje«) pridobiti denarne prispevke za organizacijo materinskega dneva (»Mother's day event«), ki je bil najpomembnejši dogodek izmenjave. Zbrane prispevke je organizacija DARA namenila socialno ogroženim v Kambodži.

Pred letom domov smo si ogledale tudi Amsterdam, med drugim hišo Ane Frank, trg Dam in neskončno število rečnih kanalov.

Zahvaljujemo se Mladinskemu centru Idrija in Gimnaziji Tolmin za možnost udeležbe in se že veselimo prihodnjih izmenjav.

Zapisale: Karolina Ipavec, Neža Kurinčič, Sara Štendler, Jerca Koren

Vir: MC Idrija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

32595

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino