Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Jul. 2021

VPISI NA VISOKOŠOLSKE ZAVODE LETOS IZKLJUČNO V ELEKTRONSKI OBLIKI

V teku je izbirni postopek prvega prijavnega roka za slovenske državljane in državljane držav članic Evropske unije za vpis v prvi letnik po Razpisu za vpis na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2021/22 - javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodov. Administrativna obdelava prijavnih vlog in visokošolski izbirni postopek letos prvič potekata preko nove aplikacije eVŠ-VIP, prav tako bodo letos kandidatom prvič elektronsko vročeni sklepi o rezultatu izbirnega postopka preko portala eVŠ. V sklopu prvega prijavnega roka je bilo administrativno obdelanih 14.750 prijavnih vlog. 

Aplikacija eVŠ-VIP predstavlja podporo visokošolskemu izbirnemu postopku za vpis in se v letošnjem letu prvič uporablja za administrativno obdelavo prijav za vpis in izbirni postopek v sklopu skupnega Razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2021/22.

eVŠ-VIP je nadomestil star računalniški izbirni modul Univerze v Ljubljani, ki so ga univerzitetne visokošolske prijavno-informacijske službe uporabljale od leta 1995, in v marsičem ni več omogočal slediti zahtevam sodobnega časa. 
  

Glavna novost letošnjega prijavno-izbirnega postopka je prehod na elektronsko poslovanje v celoti, kar pomeni, da se vsa k prijavi zahtevana dokazila vlagajo po elektronski poti preko portala eVŠ.

Prvič se tako ne le poziva za dopolnitev prijavnih vlog, temveč se tudi sklepi o rezultatu izbirnega postopka vročajo elektronsko preko portala eVŠ. Ti morajo v skladu z Rokovnikom prijavno-sprejemnega postopka za prvi prijavni rok v sklopu skupnega razpisa za slovenske in EU državljane biti izdani najkasneje do 30. julija 2021. 

Kandidati bodo do sklepov dostopali preko portala eVŠ (https://portal.evs.gov.si/prijava/), kjer morajo v sistemu SI-PASS, ki je storitev državne uprave za spletno prijavo in e-podpis, izbrati isti način, kot so oddali prijavo za vpis na portalu eVŠ. Pod seznamom aktivnih prijav za vpis bodo kandidati lahko dostopali do svojega sklepa o rezultatih izbirnega postopka. Šteje se, da je dokument kandidatu vročen drugi delovni dan po dnevu objave na portalu eVŠ, zato naj bodo kandidati pozorni, da v primeru pritožbe na izdani sklep ne zamudijo roka (tudi pritožbe se letos oddaja preko portala eVŠ). 

Vpis sprejetih kandidatov bo potekal na visokošolskih zavodih od 2. do najkasneje 17. avgusta 2021 – o točnih terminih bodo kandidati obveščeni s strani visokošolskih zavodov. 


Drugi prijavni rok bo potekal od 20. do 27. avgusta 2021.  Podatki o še prostih mestih za drugi prijavni rok bodo 19. avgusta 2021 objavljeni na spletnem portalu eVŠ in na spletnih straneh visokošolskih prijavno-informacijskih služb in na spletnih straneh visokošolskih zavodov. Prijavo za vpis kandidati oddajo prek elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ: http://portal.evs.gov.si/prijava
 
Bodoči študenti, ki želijo pridobiti subvencijo za subvencionirano bivanje v študijskem letu 2021/22, morajo prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja oddati najpozneje do 16. avgusta 2021. Prošnjo morajo do roka oddati tudi kandidati, ki bodo opravljali maturo v jesenskem roku, in kandidati, ki se bodo vpisali ali šele oddali prijavo za vpis na študij po roku za oddajo prošnje za bivanje. Prošnjo oddajo preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ: http://portal.evs.gov.si/bivanje

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

51848

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino