Digitalizacija

#virtualnoskavtstvo

22. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Tudi skavti so se v času koronavirusa prilagodili spremembam in prek spleta vstopili v domove skavtinj in skavtov. 

Skavtska srečanja so začela potekati na daljavo (virtualno) preko aplikacije Zoom. V duhu skavtskega gesla “vedno pripravljeni služiti” so se odzvali povabilom občin, organizacij in posameznikov. Pomagali so pri izvajanju humanitarnih aktivnosti v sodelovanju s Civilno zaščito in nudenju pomoči vsem, ki so jo potrebovali. Ob 30. obletnici Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, 31. marca 2020, so za vse sedanje in nekdanje skavtinje in skavte ter podpornike objavili video posnetek 30 let Skavtov, z voščilom načelnika in načelnice Združenja, Irene in Žiga, predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja in drugih. Prenos skavtske svete maše ob 30. obletnici si je na YouTube kanalu ogledalo v živo več kot 2.300 ljudi, mašo je vodil generalni duhovni asistent Janez Kobal. Prek spleta je Združenje  27. marca in 3. aprila 2020 organiziralo skupno molitev Križevega pota. Udeležile so se ga številne skavtske družine v svojih domovih, po vsej Sloveniji. Bilo je doživeto, čustveno in nepozabno.

Skavti ostajajo aktivni v virtualnem svetu, na družbenih medijih. Ves čas se spodbujajo med seboj. V okviru projekta Izzivaj – uživaj 2, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje, so na YouTube kanalu lansirali video posnetke za čas #ostanidoma na temo gibanja in zdrave prehrane oz. priprave receptov po skavtski kuharici.

Baden-Powell, ustanovitelj skavtskega gibanja, je skavtom dodelil pomembno in odgovorno nalogo. “Bistvo dobrega skavta ni le v zabavi in pustolovščini, ampak v pomoči domovini in služenju ljudem v stiski. To je poslanstvo najboljših.”

Vir in foto: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov