Zdravje

Varna spolnost – spolno prenosljive okužbe

18. 8. 2022 avtor: Uredništvo

Spolno prenosljive okužbe, ki so jih imenovali spolno prenosljive bolezni, spadajo med infekcijske bolezni in se skoraj vedno prenašajo s spolnim stikom. Izraz okužba poudarja dejstvo, da veliko okužba poteka brez simptomov – ne pokaže se kot bolezen, če je ne zdravimo pa lahko pusti trajne posledice na notranjih reproduktivnih organih.

S spolno prenosljivo okužbo se lahko okuži vsaka spolno aktivna oseba, ne glede na starost, izobrazbo, socialni status ali spolno usmerjenost. Večjo verjetnost za okužbo imajo osebe s tveganim vedenjem, kot je pogosto menjavanje spolnih partnerjev, nedosledna uporaba zaščite – kondoma, kot edinega kontracepcijskega sredstva, ki učinkovito zmanjšuje možnost prenosa okužbe in vključenost v več vzporednih partnerskih odnosov. Sicer so najbolj ogrožena skupina za okužbo mladi. Pri ženskah je največ okužb v obdobju med 20 in 24 letom, pri moških med 25 in 29 letom.

Nekatere spolno prenosljive okužbe se prenašajo prek telesnih tekočin, nekatere pa tudi preko stika kože. Vse spolno prenosljive okužbe okužijo tvoje genitalije, vendar lahko okužijo tudi tvoje ustnice, usta in grlo. 

Vrste spolno prenosljivih okužb

V Sloveniji med najpogostejše spolno prenosljive bolezni spadajo genitalni herpes, klamidija, vnetja sečnice ali materničnega vratu, ki jih ne povzroča gonoreja, sifilis, genitalni herpes in gonoreja.

Znaki spolno prenosljiv okužb so naslednji:

Klamidija

Klamidija je najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Je asimptomatska, kar pomeni, da dolgo ne opazimo nobenih znakov in ne povzroča nobenih težav. V primeru, da se je zdravi lahko pušča trajne posledice. Po oceni NIJZ je največji delež okuženih v starosti od 20 do 24 let, in to več kot 5-odstoten med ženskami in 4,6-odstoten med moškimi.

Genitalni herpes

Genitalni herpes je druga najpogostejša SPO, ki okuži predele okrog genitalij, lahko pa tudi usta in ustnice. Čeprav ga lahko dobi vsaka spolno dejavna oseba, pa obstaja večja verjetnost za okužbo pri ljudeh s številnimi spolnimi partnerji. Okuženih je več žensk kot moških. Ko se z virusom enkrat okužiš, ostaneš okužen_a celo življenje.

Sifilis

Sifilis nekateri imenujejo tudi »veliki imitator«, saj je mnogo njegovih simptomov prisotnih tudi pri drugih, pogostejših boleznih. Bil je precej prisoten v 20. stoletju, vendar pa je bila od 80. let njegova pogostost v upadu, tudi zaradi promocije zdrave spolnosti, ki jo je prinesel HIV. V zadnjem desetletju pa se je število okužb v Evropi spet močno povečalo, od leta 2010 za kar 70 odstotkov. Kar 9-krat pogosteje so z njim okuženi moški, njihova povprečna starost pa je od 25 do 34 let.

Gonoreja

Gonoreja je ena od najpogostejših SPO na svetu, še posebej med mladimi, starimi od 15 do 24 let. Po letu 2011 je primerov vse več, saj so postale bakterije odporne na antibiotik, ki se je uporabljal za zdravljenje okužbe. Okužbe z gonorejo pri ženskah večinoma potekajo brez simptomov.

HIV

Hiv (Human Immunodeficiency Virus) je virus imunske pomanjkljivosti, ki se razširi po telesu, ko okužene telesne tekočine, kot so sperma in vaginalni izločki, vstopijo vanj. Hiv napada prav tiste celice, ki telo običajno branijo pred nalezljivimi boleznimi in rakovimi obolenji. AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) je napredovana stopnja oziroma zadnji stadij nezdravljene okužbe s hiv, ko se telo ne more več braniti pred nalezljivimi boleznimi ali raku. Hiva se sicer ne da ozdraviti, se pa da z njim živeti. Okužba s HIV v Sloveniji sicer ni tako pogosta kot drugod po svetu, je pa še vedno v porastu.

HPV

HPV je krajšava za humane papiloma viruse, ki povzročajo eno od najpogostejših SPO. Več kot polovica spolno aktivnih ljudi je vsaj enkrat v življenju okužena s HPV, vendar večina okužb spontano mine kar sama. Nekateri tipi okužbe s HPV pa lahko povzročijo resne zdravstvene težave, tudi raka. Okužba s HPV je najpogostejša v starosti od 20 do 24 let, nato pa pogostost okužbe z leti pada.

Hepatitis

HEPATITIS B je okužba, ki povzroča vnetje jeter, prenaša pa jo virus HBV. Nalezemo se ga lahko z okuženo krvjo in drugimi telesnimi tekočinami, kot so sperma in vaginalni izločki, torej predvsem s spolnimi odnosi. V Sloveniji je vsak stoti človek nosilec virusa, ki pa v večini ne zaznava nobenih simptomov. Strokovnjaki_nje ocenjujejo, da v Sloveniji živi približno dvajset tisoč kroničnih nosilcev_k virusa, med katerimi je veliko kroničnih jetrnih bolnikov_ic.

Več o spolno prenosljivih okužbah, njihovih simptomih, načinu okužbe in zdravljenju lahko prebereš tukaj.

Kje se lahko testiram na spolno prenosljive okužbe?

Za testiranje lahko zaprosiš osebnega zdravnika ali ginekologa. Ta te z napotnico pošlje na dermatovenerološko kliniko, infekcijsko kliniko, Zavod za transfuzijsko medicino ali katero koli drugo splošno bolnico v regiji. Testiranje opravlja tudi večina zasebnih ginekoloških in dermatoveneroloških ambulant.

Brezplačno in anonimno testiranje na HIV in hepatitise:

Brezplačno in anonimno testiranje za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi:

Testiranja poteka anonimno in lahko vključuje fizični pregled, urinski test, vzorec krvi, Vzorec sluznice penisa, vaginalnih izločkov ali sluznice anusa, Vzorec izcedka, tkiva, sline ali celic.

Idealno je, če se ob sumu na okužbo testirajo tudi spolni partnerji, ob potrjeni okužbi pa je potrebno zdraviti tudi spolne partnerje okužene osebe.

Več o testiranju lahko prebereš na naslednji povezavi.

Zdravljenje spolno prenosljivih okužb

Bakterijske spolno prenosljive okužbe, med katere spadajo klamidija, gonoreja in sifilis se zdravijo z antibiotiki in ob pravočasnem zdravljenju ne puščajo trajnih posledic. Virusne spolno prenosljive okužbe med katere spadajo HIV, HPV, hepatitis in herpes se zdravijo le simptomi oziroma posledice okužbe, virus pa po okužbi ostane v telesu.

Nezdravljene spolno prenosljive okužbe lahko pri moških vodijo v vnetje sečnice, prostate, obmodka in neplodnost. Pri ženskah pride lahko do vnetja v mali medenici, zabrazgotinjenja jajcevodov in posledično do zunajmaternične nosečnosti ali neplodnosti.

Vir: DrogArt