Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Oct. 2019

V Novem mestu ozaveščali o vključevanju migrantov

V Novem mestu je od 21. do 27.9. potekal tretji dogodek v okviru projekta "Aware Migrant Integration". Na dogodku je sodelovalo šest partnerskih organizacij iz Malte, Slovenije, Turčije, Portugalske in Nizozemske (St. Maarten-Karibi). Slovenijo je predstavljalo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki že vrsto let deluje na področju integracije ranljivih skupin.

Rdeča nit tokratnega mednarodnega dogodka je bil pomen ozaveščanja o vključevanju migrantov, še posebej na področju mladinskega dela. Projekt ozaveščenosti o vključevanju migrantov je projekt Mobilnost mladih delavcev.

Glede na to, da veliko mladinskih delavcev nima izkušenj z delom z migranti, se je izkazala potreba po projektu, v okviru katerega bi lahko skozi načrtovane dejavnosti delili pridobljeno znanje, prepoznali pomanjkljivosti, učili in pridobili informacije o dobrih praksah za nadaljnjo krepitev mladinskih delavcev z novimi veščinami, ki so potrebne za prilagajanje in sprejemanje mladih migrantov v njihove nevladne organizacije.

Projekt podpira strokovni razvoj mladinskih delavcev v obliki različnih dejavnosti, kot so:

  • udeležba mladinskih delavcev v načrtovanega usposabljanja,
  • študijska obiska,
  • senčenje zaposlitve in obdobje opazovanja v tujini in v organizaciji, ki deluje na mladinskem področju.

Cilj načrtovanih dejavnosti je spremeniti pogled mladinskih delavcev na migrante in načrtovati strategije, kako postati pobudniki sprememb v civilni družbi. Projekt se osredotoča tudi na to, da se  migranti vključijo v dejavnosti nevladnih organizacij.

Resničnost, v kateri živimo, nas sooča s to novo, hitro spreminjajočo se družbo. Vsak dan smo lahko priča konfliktom med državami EU, ki zavračajo vstop migrantom in beguncem, krepijo se tudi skrajno desne izjave in politične frakcije, svet pa vsakodnevno obkrožijo tudi posnetki utrujenih, bolnih in prestrašenih migrantov na čolnih, ki skušajo priti v Evropo. Ta realnost je nekaj, kar zahteva takojšen odziv tudi s strani mladinskih delavcev.

Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto ocenjujejo projekt kot "nujen, ker pogosto pozabljamo na katastrofalne razloge, zaradi katerih ljudje zapuščajo svojo državo in tudi na to, kako težko je začeti novo življenje v tuji državi in kulturi."

Projekt "Aware Migrant Integration" je financiran v okviru programa Erasmus+.
Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

48594

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino