Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

V letu 2018 opravljenih skoraj 10 miljonov prostovoljskih ur

25. 7. 2019 avtor: Uredništvo

Ministrstvo za javno upravo je pripravilo že osmo skupno poročilo o prostovoljstvu za leto 2018. Med njimi najdemo tudi številne organizacije mladinskega dela, podatki pa potrjujejo doprinos mladinskih organizacij polju prostovoljstva, ki je, kot so zapisali ob objavi Poročila na Slovenski filantropijii “pomemben socialni korektiv družbe, prispeva k povezovanju organizacij in ljudi v lokalnih skupnostih ter omogoča ljudem, da si skozi prostovoljsko delo pridobijo neprecenljive izkušnje.”

In kaj so pokazali podatki za leto 2018? 

Analiza podatkov, ki so jih zagotovile prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programomvpisane v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom na Ajpesu (skupaj 1.822 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom), je pokazala, da je skupno število prostovoljcev, ki so opravljali prostovoljsko delo 244.304, opravili pa so 9.903.798 ur prostovoljskega dela (9.466.281 ur v letu 2017), od tega v organizacijah s prostovoljskim programom 196.082 prostovoljskih ur (184.086 ur v letu 2017) in v okviru prostovoljskih organizacij 9.707.716 ur opravljenega prostovoljskega dela.

Iz zbirnih podatkov je tako razvidno, da je število opravljenih prostovoljskih ur v organizacijah s prostovoljskim programom naraslo. 

Iz analize podatkov za leto 2018 je razvidno, da je skupno število prostovoljcev, torej prostovoljcev v prostovoljskih organizacijah in organizacijah s prostovoljskim programom, upadlo, povečalo pa se je število opravljenih prostovoljskih ur. 

Največ prostovoljskih ur na prostovoljca opravijo v Pomurski (63,4), Gorenjski (61,3) in Osrednjeslovenski regiji (60,9).

Največ prostovoljskih ur je bilo opravljenih na področju socialne dejavnosti, nato na področju vzgoje in izobraževanja, sledi mu področje kulture in umetnosti ter področje rekreacije, primerjalno gledano pa se je najbolj povečalo število opravljenih prostovoljskih ur na področju zdravja. 

Skupaj je bilo v letu 2018 opravljenega organiziranega prostovoljskega dela v vrednosti 98.356.373 evrov, kar nedvomno kaže na velik prispevek prostovoljskega dela k splošni družbeni blaginji v Republiki Sloveniji. 

V poročilu najdemo tudi naslednji zapis: “Iz podatkov je razvidno, da veliko mladih prostovoljcev deluje v organizacijah s prostovoljskim programom (v javnih zavodih, predvsem osnovnih šolah). Na tem mestu ponovno poudarjamo, da je za razvoj prostovoljskega dela nujno potrebno v prostovoljstvo vključevati mlade. Pri tem se Vlada zaveda, da imajo zelo pomembno vlogo javni zavodi oziroma organizacije s prostovoljskim programom, ki mladim skozi učni proces in vzgojne metode odpirajo nove poti v življenju.

Vir: Zbirni podatki Ajper/Statistični urad RS

Celotno poročilo je dostopno na tej strani

Vir: Ministrstvo za javno upravo