Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Aug. 2021

V Letnem kinu že desetič nasedali kiti

Mladinski center Velenje, mladinski kulturni klub eMCe plac in Šaleški študentski klub so pod okriljem projekta Neki kratkega, ki je zajemal koncertno, kulturno in družabno dogajanje  v Letnem kinu, skupaj s kulturnim društvom Nasedli kit soorganizirali jubilejni Festival nasedlega kita. Njegov pobudnik, vsestranski ustvarjalec Matevž Čas, ga je opisal kot "en dan v juliju, ko se na bregu Škalskega jezera ob ležernem poletnem 'delanju nič' iskri od idej in vrvi od ustvarjalnosti ter kritičnega pozitivizma". Danes kiti, njegovi prijatelji in podporniki, nasedajo v njegov spomin, saj se je leta 2014 Matevž za vedno poslovil.

Nejc Razdrih iz kulturnega društva Nasedli kit je o deseti ediciji festivala povedal: 

Tudi tokrat je bilo dogajanje v popoldanskem delu festivala namenjeno najmlajšim. Poleg že tradicionalnih kitovih otroških delavnic pod vodstvom multidisciplinarne Nine Kavzar so bili najbolj iskreni med nami deležni tudi živalsko obarvanih predstav kamišibaj v izvedbi Boštjana Odra in Nejca Škorjanca. Navdušile so jih zgodbe kot so Prišla je miška, Lisica, Kako je kit dobil goltanec in Žabe svatbo so imele. Polni vtisov so se zapodili za mize, kjer so risali, barvali pobarvanke ter izdelali svoj plakat festivala. Ta je bil seveda okrašen izključno z njihovimi izdelki.”

Manjkala ni niti tradicionalna kitova nevihta. Letos je bila na sporedu pred začetkom samega festivala, tako da so na obiskovalce v popoldanskem času padali samo sončni žarki. Ti so se strinjali, da tako lepega vremena za nasedanje že dolgo ni bilo. Čas med popoldanskim in večernim programov so izvajalci izkoristili za tonske vaje, obiskovalci pa so nabirali moči pred večernim dogajanjem. Ni manjkalo obujanja spominov preteklih izvedb festivala, letošnjih dopustniških poročil ter kruha in iger. Za slednje so poskrbeli številni razigrani otroci, za kruh pa ponudnika hrane, ki sta skrbela, da nihče ni bil lačen. Prazna vreča ne stoji pokonci, so se strinjali vsi zbrani. Manjkalo ni niti nekaj na lokaciji izdelanih kitov, ki so še dodali k čarobnosti samega prizorišča ob Škalskem jezeru.

Večerno dogajanje je za mešalno mizo otvoril Selektor Dinarid, ki se je ponovno po letu 2018 vrnil na FNK. Poskrbel je za odličen glasbeni uvod v nadaljevanje večera, prav tako pa so obiskovalce že začele srbeti plesne plavuti. Glasbeno štafeto je na odru prevzel Ljubljanski post-punk/power pop trio Lelee, simbol medkulturnega sodelovanja med balkanskimi glasbeniki. Nastopili so vokalistka in basistka Jelena Rusjan iz Beograda, Severno Makedonski kitarist in vokalist Damjan Manevski, ter slovenski bobnar Jan Kmet. Za tokratno glasbeno ustvarjanje se jim je s sintetizatorjem pridružil še en povratnik na odru Letnega kina, Blaž Gracar (zvesti obiskovalci Festivala nasedlega kita so ga, kot del dvojca Blažž & Simon, imeli priložnost spoznati že leta 2015). Dodobra ogreto publiko so Lelee predali beograjskim Koikoi, ki so prisotne razvajali s psihedeličnimi rock'n'roll, art-rock in punk melodijami, v kombinaciji s prijetnimi utori iz elektronike in novega vala ter elementi srbskega folka. Tokratna glasbena poslastica se je pod taktirko Velenjskega Mnogooka tudi zaključila ob mešalni mizi z zvoki elektronske glasbe.

Organizatorji so bili veseli, da je letošnji festival kljub omejitvam za obiskovalce potekal nemoteno in brez težav, v še večjem številu  pa vas že pričakujejo 30. 7. 2022, ko bodo nasedli že enajstič. 

Spletno razstavo vseh preteklih festivalov si lahko ogledat ena povezavi.

Vir: MC Velenje
Foto: Lara Lukše

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

15841

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino