Digitalizacija

V času epidemije je še bolj pomembna varna uporaba spleta

6. 11. 2020 avtor: Uredništvo

V času epidemije koronavirusa COVID-19, se je skoraj vse preselilo na splet, zato je pomembno, da smo pri uporabi spleta še bolj previdni. Pomembno je, da informacije pridobimo iz verodostojnih virov in smo hkrati previdni kaj na spletu objavimo sami.

Na družabnih omrežjih moramo biti previdni pri objavi podatkov o sebi. Če je profil popolnoma javen, ga lahko vidi in deli naprej čisto vsak uporabnik interneta: tudi starši, učitelji, profesorji, delodajalci in popolni neznanci. Priporočljivo je prebrati Pogoje uporabe in Politiko zasebnosti družabnega omrežja, preden si ustvarite profil. Pri tem morate biti pozorni tudi na informacije, komu bodo posredovali tvoje podatke, komu bodo na voljo v vpogled in ali jih lahko trajno izbrišete.

Mladi si v času epidemije krajšajo čas z igranjem virtualnih igric, pri katerih je prav tako potrebna velika  pazljivost. Vedno preverite nekaj stvari o spletni igri ali virtualnem svetu, preden se vanj vključite: ali skrbi za zasebnost, ali je pod nazorom administratorja, ki skrbi, da v igri ne prihaja do nadlegovanja, ustrahovanja in povezav do neprimernih vsebin, ali je omogočeno prijavljanje zlorab, itd. Tudi za igranje spletnih iger uporabljajte varne vzdevke in gesla. Neznancem, ki jih spoznate med igranjem iger, svojih osebnih podatkov ne posredujte. Svojega gesla do profila v spletni igri ali virtualnem svetu ne posojaj prijateljem, saj to lahko vodi v krajo identitete in ti lahko povzroči škodo. Vsako zlorabo v igri lahko prijavite upravitelju igre ali na www.pegionline.eu/sl/.

Pri ustvarjanju slik ali videoposnetkov se morate zavedati, da ko enkrat nekaj objavite, izgubite kontrolo nad to objavo. Le-ta lahko za vedno ostane na internetu in jo lahko vidi kdorkoli. Če boste po objavi posnetka spoznali, da je preveč nasilen ali žaljiv, bo lahko že prepozno in ga ne boste mogli umakniti z interneta, tudi če boste hoteli. Zato vedno premislite o vsebino, ki jo objavite na spletu.

Nikoli pa pri uporabi spleta ne pozabite, da so na drugi strani ekrana resnični ljudje. Zato se obnašajte do drugih tako, kot želite, da se oni do vasČesar ljudem ne bi rekli v živo, ne recite tudi online. Nikoli se je skrivajte  za anonimnostjo, za zaslonom. Na spletu smo pogosto lažje nesramni do drugih, saj svoji žrtvi ne gledamo v obraz, to pa ne pomeni, da je  žrtvi kaj lažje. Poleg tega pa na anonimnost pri takih stvareh ne gre računati, saj puščamo elektronske sledi.

Nikoli na spletu ne širite nestrpnosti in sovražnega govorato je kaznivo dejanje, če pa naletite nanj, prijavite na Spletno okoKar je kaznivo in neprimerno v realnem svetu, je tudi na internetu. Kar je zapisano v zakonih, pa je le minimum primernega obnašanja na internetu; tako v družbi kot na spletu je potrebno upoštevati tudi etična in moralna načela. Pravica do svobode govora se konča tam, kjer se začnejo pravice drugih. Zato se je potrebno pri obnašanju na spletu držati pravila »Ne počni drugim, česar ne želiš, da bi drugi počeli tebi«.

Več nasvetov o varni uporabi spleta najdete na spletni strani Safe.si.

Na portalu mlad.si najdete tudi e-knjigo Zaznamkiki so jo na  Uradu RS za mladino izdali v okviru kampanje Proti sovražnemu govoru. 

Vir: Safe.si in uredništvo Mlad.si