Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 Nov. 2021

Uspešna akcija Manj svečk za manj grobov

Ljubljana, 3. 11. 2021 Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza ŠKIS) se je tudi letos s svojimi študentskimi klubi pridružila ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov. Akcija je potekala na pokopališčih v več krajih po Sloveniji. Skupaj je bilo v preteklih dneh na pokopališčih zbranih 60.375 evrov.

Manj svečk za manj grobov je že tradicionalni projekt Fundacije Svečka. Svojo akcijo so prvič izvedli leta 2009 v občini Zagorje ob Savi - od takrat pa se je akcija močno razširila in postala kar vseslovenska. Prostovoljne prispevke zbirajo prostovoljci iz različnih društev pred pokopališči 31. oktobra in 1. novembra. Za darovani prispevek, lahko vsak prejme zastavice sočutja oziroma drugo ekološko alternativo svečam. Namen je preusmeriti sredstva, ter namesto kupovanja gor sveč in cvetja, pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Organizatorji akcije o akciji pravijo tako: Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo.

Letos je akcija potekala v fizični in virtualni obliki. Prostovoljci so bili ob dnevu spomina na mrtve prisotni na pokopališčih, kjer so lahko obiskovalci namenili prostovoljni prispevek v spomin na pokojne. V zameno za prispevek pa je donator prejel ekološko zastavico, s katero izrazi podporo projektu. V fizični obliki so bili na pokopališčih po Sloveniji prisotni tudi aktivisti študentskih klubov: Študentski klub GROŠ, Študentski klub Žalec, Klub B - Klub trboveljskih študentov, Klub koroških študentov, Notranjski študentski klub, Študentski klub Sevnica, ŠKLAB - Klub zasavskih študentov, Klub jeseniških študentov, Klub ptujskih študentov in Študentsko-mladinski klub Klinka. V tej obliki akcije so v preteklih dneh na pokopališčih zbrali že 60.375 evrov.

Poleg klasične izvedbe, pa je možno donacije še vedno oddati do konca naslednjega tedna tudi v virtualni obliki, preko SMS sporočil s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5 na 1919 in s tem prispevate 1 € oziroma 5 €. Zbrana sredstva bo Fundacija Svečka namenila za zdravstvene terapije, invalidska vozila in vozičke, dvigala ter reševalno in drugo zdravstveno opremo.

V negotovih časih, v katerih smo se trenutno znašli, je še posebej pomembno, da smo solidarni drug z drugim in stopimo skupaj. Zato smo zelo ponosni na vse študentske klube, ki sodelujejo pri projektu in so akcijo letos prenesli tudi v svoja lokalna okolja, ter tako razširili to pomembno sporočilo tudi med mladimi.

Več si lahko preberete na spletni strani akcije Manj svečk za manj grobov.

Vir: Zveza ŠKIS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

21507

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino