Vključenost

Uporaba in pomen raziskovalne dejavnosti v mladinskem delu

6. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Konec oktobra je Evropska akademija mladinskega dela (EAYW) predstavila izsledke o tem, zakaj in kako lahko uporabljamo raziskovalno dejavnost pri mladinskem delu. Ti izsledki med drugim temeljijo tudi na udeležbi in prispevku Društva Parada ponosa na prvi Evropski akademiji mladinskega dela (European Academy on Youth Work – EAYW), ki je potekala letos maja v Kranjski Gori.

Predstavile_i so tri z dokazi podprte primere dobrih praks, ki na podlagi metod znanstvenega raziskovanja in analize potreb ustvarjajo za mlade relevantne aktivnosti in intervencije.

Kot primer dobre prakse so izpostavile_i delavnico Vsakdanje življenje LGBTIQ+ oseb: Povezovanje raziskovanja z mladinskim delom (Connecting Research with Youth Work), ki sta jo pripravili Nina Perger in Mateja Morić iz Društva Parada ponosa. Glavni cilji delavnice so bili razumeti uporabo in pomen raziskovalne dejavnosti v mladinskem delu ter korist, ki jo ima od nje lahko mladinski sektor, prepoznati LGBTIQ+ mlade kot kompetentne politične akterje ter pridobiti znanje o specifikah in potrebah LGBTIQ+ populacije znotraj mladinskega dela.

Delavnica temelji na raziskavi, ki je bila opravljena leta 2017 (avtorice: Nina Perger, Simona Muršec in Vesna Štefanec) med LGBTIQ+ mladimi, starimi od 16 do 30 let, v okviru projekta dialoga mladih. Skozi proces dialoga so mladim LGBTIQ+ osebam omogočile_i poglobljen pogovor o težavah, s katerimi se vsakodnevno soočajo, identifikacijo in zapis predlogov za rešitve teh težav ter predstavitev teh predlogov relevantnim odločevalkam_cem, predvsem s področja mladinskih politik in izobraževanja.

S pomočjo treninga zagovorništva so mlade LGBTIQ+ osebe pridobile spretnosti oblikovanja skupnih predlogov za reševanje težav in znanje, kako svoje predloge uspešno predstaviti in zagovarjati.  Raziskava je ponudila edinstven vpogled v vsakdanje življenje mladih LGBTIQ+ oseb v Sloveniji in njihove izkušnje z nasiljem in diskriminacijo. Poleg tega še vedno služi tudi kot orodje za namene zagovorništva in za analizo potreb LGBTIQ+ skupnosti v Sloveniji.

Celotno poročilo o delavnici (v angleškem jeziku) si lahko preberete tukaj

Več informacij pa lahko najdete tudi na tej spletni strani.

Vir in foto: Društvo Parada ponosa