Digitalizacija

Umetna inteligenca in uporaba moderne tehnologije

27. 1. 2021 avtor: Uredništvo
umetna inteligenca

Umetna inteligenca spreminja in vpliva na razvoj izobraževanja ter poenostavlja dostopnost razpoložljivih izobraževalnih virov. Raziskave umetne inteligence v Sloveniji so se začele okrog leta 1972 na Institutu “Jožef Stefan” v Ljubljani, nekoliko kasneje pa tudi na takratni Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. 

Umetna inteligenca je zmožnost stroja, da izkazuje človeške lastnosti, kot so mišljenje, učenje, načrtovanje in kreativnost. Umetna inteligenca omogoča tehničnim sistemom, da zaznavajo okolje, obdelajo, kar zaznajo, in rešijo problem, pri čemer ravnajo v skladu z določenim ciljem. Računalnik sprejema podatke, ki so predhodno pripravljeni, ali pa jih zbere sam s senzorji, denimo kamero, jih obdela in se odzove. Sistemi, ki delujejo na podlagi umetne inteligence, lahko na podlagi analize učinkov svojih predhodnih dejanj do določene mere samostojno prilagajajo svoje vedenje.

Nekatere tehnologije umetne inteligence so prisotne že več kot 50 let, napredek v zmogljivosti računalnikov, dostopnost ogromnih količin podatkov in razvoj novih algoritmov pa so v zadnjih letih privedli do velikih prebojev. Umetna inteligenca je prednostna naloga Evropske unije, saj bo imela glede na napovedi ključno vlogo v digitalni preobrazbi gospodarstva in družbe.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je leta 2017 skupaj s petimi državami uspešno kandidiralo na razpisu EU programa Obzorje 2020, ki ga je razpisala Evropska komisija, s projektom »X5gon: Cross Modal, Cross Cultural, Cross Lingual, Cross Domain and Cross Site Global OER Network« (Čez modalno, kulturno, jezikovno, in čez spletno globalno omrežje za prosto dostopne izobraževalne vire). Prijavitelj in koordinator projekta je University College London, v projektu pa sodelujejo še Institut Jožef Stefan (IJS), Knowledge 4 All Foundation LBG, Universitat politécnica de Valencia, Universite de Nantes, Universitaet Osnabrueck in Pošta Slovenije.

V okviru projekta ekosistema X5gon (Obzorje 2020) so nastale izvrstne tehnične sistemske rešitve, ki združujejo 14 repozitorijev in z več kot 110.000 materiali.

X5gon je sistem za priporočanje vsebin prosto dostopnih izobraževalnih virov iz vsega sveta s pomočjo umetne inteligenc. Namen projekta je bil implementirati inovativne tehnologije in povezati razpršene prosto dostopne izobraževalne vire, ki so na voljo v različnih državah v Evropi in po svetu. 

Po zaključku projekta X5GON konec prejšnjega leta, tehnologijo naprej razvija Mednarodni center za umetno inteligenco IRCAI, novoustanovljen center 2. kategorije pod okriljem UNESCO in edini v družini agencij Združenih narodov (ZN), ki se neposredno osredotoča na rešitve za trajnostni razvoj na podlagi UI. Njegov doseg je globalen, ter tako Slovenijo v svetovnem merilu izpostavlja kot državo, ki je na podlagi dosedanjih izkušenj in dosežkov na področju UI ustvarila primerno okolje za vzpostavitev tovrstnega centra.

Vir: Uredništvo mlad.si in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport