Zabava in prosti čas

»Turizem je vedno bil in vedno bo« – Intervju z Majo Šmon, mlado turistično vodnico

16. 5. 2022 avtor: Turistična zveza Slovenije
Maja Šmon

Turistična zveza Slovenije mlade spodbuja za delo na področju turizma s projektom Turistični vodnik. Gre za tekmovanje v turističnem vodenju, ki je namenjeno mladim med 16. in 29. letom. Lani je na tekmovanju zmagala Maja Šmon iz Slovenj Gradca, ki je za nagrado prejela zlato značko, Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) jo je nagradila z bonom za udeležbo na tečaju turističnega vodnika TGZS, prejela pa je tudi bon za opravljanje izpita.

Zgovorna Štajerka, ki obiskuje srednjo šolo za storitvene dejavnosti, smer turistični tehnik, je na lanskem tekmovanju v Piranu in Portorožu prepričala strokovno komisijo. Zaupala nam je, da je šlo za njeno prvo vodenje, saj so vodenja zaradi epidemije covida-19 vse po vrsti padla v vodo.

»Po mojem mnenju sem komisijo prepričala s tem, da sem v vodenje poskusila čim bolj vključiti sebe. Nisem samo nizala podatkov, letnic, pač pa sem vključila razne zgodbice, legende. Mesto sem poskusila predstaviti tako, kot ga vidijo domačini,« se spominja svojega ledenega krsta.

Opravila ga je z odliko, tudi zato, ker je Turistična zveza Slovenije, tako kot vsako leto, tudi pred tokratnim zaključnim tekmovanjem za udeležence pripravila študijsko vodenje v izvedbi odlične in izkušene lokalne vodnice Mateje Dolenc.

»Ogromno informacij sem pobrala od nje. Tudi njen način podajanja informacij je bil zelo sproščen. Povedala nam je denimo, da se v Piranu že vsi med seboj poznajo in se pozdravljajo. Poskusila sem vključiti čim več takšnih informacij,« je predstavila svoj slog vodenja.

Primorski turistični biseri in štajerska mesta

Kar se tiče Pirana, bi obiskovalcem tega primorskega turističnega bisera priporočala obisk cerkvice Svetega Bernardina, ki ima izjemno zanimivo zgodbo, poleg tega je tudi prava paša za oči. »Turisti se vedno želijo fotografirati tam,« je poudarila. Navdušila jo je tudi Ribogojnica Fonda, kamor je Turistična zveza Slovenije po koncu tekmovanja tekmovalke popeljala na voden ogled. »Gre za res edinstveno izkušnjo, ki jo priporočam vsem obiskovalcem slovenske Istre,« je ponudila namig bodočim obiskovalcem. Na vprašanje, kateri kraj ji je ljubši, Piran ali Portorož, je diplomatsko odgovorila, da odvisno od tega, kaj pričakujejo obiskovalci.

»Piran je malo mestece, vendar arhitekturno zelo razvito. Tartinijev trg je prečudovit. Portorož je po drugi strani zanimiv zaradi obale, hotelov. Imajo Kempinski, ki je zelo zanimiv.«

Na letošnjem tekmovanju Turistični vodnik bo sodelovala že kot turistična vodnica. Sovrstnike bo vodila po rodnem Slovenj Gradcu.

»Verjetno se bomo sprehodili po mestnem trgu, kjer si bomo ogledali galerijo, cerkev Svete Elizabete, rojstno hišo Huga Bossa, ki je tudi zelo zanimiva. Vmes je turistično informacijski center, kjer se bomo tudi ustavili, razne mestne kavarnice, ki so znane domačinom. V Slovenj Gradcu je tudi cerkvica Svetega Jurija, kjer se skozi steklo vidijo grobnice, kar se mi zdi zelo zanimivo. V Slovenj Gradcu je na splošno zelo veliko cerkvic in osredotočila se bom nanje,« je razgrnila svoje načrte pred jesenskim tekmovanjem.

Ob februarskem dnevu turističnih vodnikov je skupaj s sošolci in sošolkami vodila po Velenju, kjer so nagovarjali zlasti mlade obiskovalce, mladim pa se ji zdi pisan na kožo tudi najnovejši trend virtualnih vodenj. »Poslušala sem seminar na to temo in zdi se mi, da bi se dalo delati v tej smeri. Tehnologija nam omogoča, da se lahko vrnemo v stare čase in vidimo, kako je bilo nekaj videti včasih. Izvajajo se tudi razne igre. Ljudje bi še raje poslušali vodenje, če bi vključili virtualnost,« se je zazrla v prihodnost.

Na vprašanje, kaj se ji zdita največji čar in izziv turističnega vodenja, odgovarja, »da sta tako čar kot izziv, da se povežeš s skupino, ki jo vodiš. Pomembno je, da oni začutijo tebe in ti začutiš njih. Treba je vzpostaviti ravnotežje. Če ti uspe, bo vodenje zelo uspešno, če ne, pa ne bo,« je ponudila dragoceni nasvet.

Pritrdilno je odgovorila na vprašanje, ali tekmovanja kot je Turistični vodnik, mlade spodbujajo, da se odločijo za poklice v turizmu.

»Takšna tekmovanja se mi zdijo super, saj se na njih veliko naučiš o sebi, spoznaš arhitekturo, nove destinacije, več ljudi izve za zanimivosti nekega kraja, ki ga doslej niso poznali. S tem se mlade navdušuje, da se čim bolj izobrazijo v tej smeri. Razvijata se turizem in turistična infrastruktura.«

Tudi na vprašanje, ali bi se kljub trenutni krizi v turistični panogi odločila za poklic turistične vodnice, je njen odgovor odločni da. »Turizem je bil in turizem bo. Zdaj, ko so se ukrepi sprostili, vidimo, da je turizem še bolj zaživel. Ljudje so začeli na polno potovati, raziskovati, saj prej dolgo niso mogli. Mislim, da se bo turizem v naslednjih letih doživel razcvet. Ja, še enkrat bi se odločila za to pot!«

Z Majo Šmon se je pogovarjala Polona Frelih, Turistična Zveza Slovenije