Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Jul. 2020

Svetovni dan veščin mladih: Pomembnost razvoja usposobljene mladine

Prav danes, 15. julija 2020 praznujemo Svetovni dan veščin mladih, ki poteka v nekoliko drugačnem vzdušju, kot prejšnja leta. Ukrepi za pandemijo in zaustavitev COVID-19 so po vsem svetu za nekaj časa ustavili in zaprli vse ustanove za izobraževanje in usposabljanje, kar je pa ogrozilo kontinuiteto razvoja veščin mladih. Osrednja tema in glavno sporočilo letošnjega Svetovnega dneva veščin mladih bo predvsem pomembnost razvoja usposobljene mladine.

Ocenjujejo, da so trenutno skoraj 70% vseh mladih v svetu, ki obiskujejo izobraževalne institucije, prizadeti zaradi zapiranja šol na ravni izobrazbe. Anketiranci so v anketi TVET (Tehnično in poklicno izobraževanje in usposabljanje), ki so jo pripravili UNESCO, Mednarodna organizacija dela (ILO) in Svetovna banka, sporočili, da je usposabljanje na daljavo postalo najpogostejši način za prenos spretnosti, a vendar ima velike težave. Med drugim so v anketi mladi ocenili, da največje težave nastajajo pri prilagajanju učnih načrtov, pripravljenosti predavatelja, povezavi in postopku ocenjevanja.

Pred trenutno krizo so se mladi, stari od 15 do 24 let, soočali s podaljšanim prehodnim obdobjem med šolo in delom. Naraščajoča brezposelnost mladih je trenutno eden najpomembnejših problemov, s katerimi se soočajo gospodarstva in družbe v današnjem svetu, tako v razvitih državah, kot tudi državah v razvoju.

Izobraževanje in usposabljanje sta torej ključnega pomena za dosego agende 2030. Vizija Incheonove deklaracije (Incheon declaration) je, da bo izobraževanje 2030 v celoti zajeto s ciljem trajnostnega razvoja 4: “Zagotoviti vključujoče in pravično kakovostno izobraževanje ter spodbujati možnosti vseživljenjskega učenja za vse“.

Izobraževanje 2030 ima največji poudarek na:

  • razvoju tehničnih in poklicnih spretnosti, zlasti v zvezi z dostopom do cenovno dostopnega tehničnega in poklicnega izobraževanja ter usposabljanja (TVET);
  • pridobitev tehničnih in poklicnih znanj za zaposlitev, dostojno delo in podjetništvo;
  • odprava razlike med spoloma in zagotavljanje dostopa ranljivim.

Danes se bo odprlo tudi več virtualnih dogodkov, osredotočenih na temo "Spretnosti za odporno mladino". Pridružite se lahko na razpravi, ki jo združeno organizira več svetovnih organizacij (Združeni narodi Stalne misije Portugalske in Šrilanke skupaj z Unescom, ILO in Uradom generalnega sekretarja za mladino).

Razprava bo potekala danes, 15. julija od 16.00 do 18.00 na povezavi tukaj.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: United Nation

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

50130

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino