Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Mar. 2019

Svetovni dan gledališča - poslanica Maruše Majer

Leta 1961 je Mednarodni gledališki inštitut (ITI), ki deluje pod okriljem Unesca, 27. marec razglasil za svetovni dan gledališča.

Mednarodniu gledališki inštitut (ITI) je mednarodna nevladna organizacija, ki so jo leta 1948 ustanovili v Pragi in katere glavni namen je spodbujanje mednarodne izmenjave podatkov in znanja, povezanega z gledališko umetnostjo, kar naj bi bila ena izmed mnogo strategij za utrjevanje miru med narodi sveta. Izmenjava dramskih vsebin med državami in mednarodna gostovanja gledaliških skupin naj bi namreč v občinstvu vzbudila globlje razumevanje tujih kultur in tako prispevala tudi k večji solidarnosti med pripadniki različnih kultur.

Na svetovni dan gledališča obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen na povabilo ITI spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Prva poslanica je bila v svet poslana leta 1962, njen avtor je bil Jean Cocteau. Letos so k sodelovanju povabilli kubanskega režiserja, dramatika in gledališkega predavatelja Carlosa Celdrána, njegova poslanica je v celoti v branje na voljo tukaj. 

Poleg mednarodne poslanice, ki jo po svetu (tudi pri nas) prebirajo na posebnih gledaliških dogodkih ali pred predstavami, pa v mnogih državah svetovni dan gledališča obeležujemo tudi z nacionalnimi poslanicami. Združenje dramskih umetnikov Slovenije je letos zaprosilo igralko Marušo Majer, njena poslanica je na voljo na tej povezavi

V Sloveniji svetovni dan gledališča zaznamuje razglasitev dobitnikov stanovskih priznanj, ki ga prav tako podeli Združenje dramskih umetnikov Slovenije. Letošnji nagrajenci so:

  • Vladimir Jurc - igralsko nagrado »Marija Vera« za življenjsko delo
  • Marija Vidau - nagrado »Polde Bibič« za življenjsko delo
  • Mirjam Korbar - igralsko nagrado »Duša Počkaj« za dveletno obdobje
  • Branko Završan - igralsko nagrado »Duša Počkaj« za dveletno obdobje
  • Tatjana Stanič - nagrado »Marko Slodnjak« za dveletno obdobje

Po vsem svetu in po sloveniji se v počastitev gledališkim ustvarjalkam in ustvarjalcem poklonijo s prireditvami in predstavami. Kje in kaj si lahko ogledate na zemljevidu Mednarodnega gledališkega inštituta.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

26029

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino