Mobilnost mladih

Svet skozi igro ali kaj sva se naučili na treningu socialnih iger na Finskem

21. 4. 2022 avtor: Društvo Center za pomoč mladim
Svet skozi igro ali kaj sva se naučili na treningu socialnih iger na Finskem

Če za trenutek odpotujemo nazaj v čas svojega otroštva, se zagotovo lahko spomnimo ne samo ene temveč cel kup različnih iger, ki smo se jih kot otroci igrali bodisi sami bodisi s svojimi vrstniki. Preko njih smo na zabaven način spoznavali sebe in druge ter se učili o svetu okoli nas. Z odraščanjem igranje izgublja mesto v naših življenjih, saj prioritetne vloge prevzemajo drugačne oblike učenja, ki se zdijo smiselnejše in primernejše. Pozabljamo pa, da je spekter iger izredno širok in popolnoma neodvisen od starosti igralca.  

Kaj vse nas igre lahko naučijo, sva v tednu med 24. in 31. marcem 2022 v zasneženem Youth Center Metsäkartano (Finska) skupaj z 22 mladimi iz Bolgarije, Grčije, Finske, Malte, Italije, Hrvaške, Portugalske, Romunije, Španije in Irske raziskovali Hana Markočič in Pia Oražem, prostovoljki pri Društvu Center za pomoč mladim (Društvo CPM). Namen treninga socialnih iger (Social games TC) je bilo spoznavanje različnih oblik iger kot učinkovitega pedagoškega orodja, ki ne temelji na tekmovalnosti, ampak na krepitvi medosebnih odnosov, zaupanja, samozavedanja ter na raziskovanju svoje vloge v timu.

Šest dni treninga je bilo razdeljenih na 8 različnih tematskih sklopov. Začeli so s spoznavnimi aktivnostmi, ki so 24 udeležencev in 2 trenerki (Špela Gorjan in Anja Mikič Crovella) v prvem dnevu združile na igrišče, kjer so se kot ekipa v naslednjih 5 dneh igrali s svojimi prepričanji, lastnostmi in sposobnostmi. Drugi dan so posvetili komunikaciji, medosebnim odnosom in socialni bližini. Preko različnih aktivnosti smo ozaveščali pomembnost dobre in spoštljive komunikacije, asertivnega izražanja, soodvisnosti v odnosu ter preizkušali meje našega osebnega prostora in zaupanja drug drugemu.

Sledile so aktivnosti timskega duha. Naučili so se, kako pomembno je, da se tekom procesa med seboj poslušamo, spoštujemo mnenja drugih ter aktivno prevzemamo različne vloge, ki podprejo naš tim na poti doseganja končnega cilja. Aktivnosti iz tematskega sklopa moralnih prepričanj in sprejemanja drugačnosti so nam najbolj zamajala tla pod nogami.

Ugotovili so, kako zelo se moralni sistemi razlikujejo in kako pomembni in hkrati tudi popolnoma napačni so lahko naši prvi vtisi o drugih. Kljub temu, da je utopično pričakovati, da drugih ne bomo sodili, je zelo pomembno, da se moči prvega vtisa zavedamo in si, ne glede na vse, dovolimo drugim dati priložnost za spoznavanje. Ker so se treninga udeležili mladi iz 11 različnih držav, je bilo izredno zanimivo tudi raziskovanje dojemanja priviligiranosti naših položajev in življenj. Četudi se je na prvi pogled zdelo, da so udeleženci med seboj enaki oz. podobni, se je tekom dneva izkazalo, da stojimo na igrišču polnem igralcev z različnimi pogledi na svet, ozadji in prepričanji. Intenzivnost treninga so nekoliko sprostile aktivnosti na temo ustvarjalnosti, ki so jih spodbudile h kreativnem mišljenju izven zastavljenih okvirjev ter prosti večeri, namenjeni druženju ob ognju, sprehodnom, družabnim igram in sproščanju v finskih savnah. Zaključili so s popoldnevom nabiranja vtisov, deljenju pridobljenih znanj in lepih misli.

Udeleženki se v Slovenijo vračata bogatejši za kopico spoznanj o sebi in tem, kako različni smo si med seboj in hkrati v mnogih pogledih tudi enaki. Kako pomembno je, da se med seboj spoštujemo, poslušamo ter damo drug drugemu prostor za izražanje. Naučili sta se različnih načinov vodenja in izvajanja socialnih iger, za katere že komaj čakava, da jih uporabiva v mladinskih programih Društva CPM. 

Zaključujeta z mislijo, da je življenje veliko zabavnejše, če ga spremenimo v igrišče, kjer se sami ali z drugimi igramo ter tako odkrivamo tisoč in en vidik sebe, drugega in sveta. “Hvala ali kiitos, kot bi rekli Finci, Društvu CPM, čisto vsakemu udeležencu in trenerkam za nepozabno izkušnjo.”