Angažiraj se

Študentsko življenje

20. 9. 2018 avtor: Uredništvo

Poletje je že skoraj za nami, s tem pa tudi začetek novega študijskega leta, ki za vse mlade študente in študentke prinaša nove obveznosti. Kljub novim študijskim izzivom, pa se moramo ob začetku študijskega leta spomniti tudi na številne ugodnosti in pravice, ki pritičejo statusu študenta.

Svoje izkušnje sta z nami delili bivši študentki, Ana in Tjaša, študente pa je ob prihajajočem začetku študijskega leta nagovoril predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), Jaka Trilar: »Študentsko življenje v Sloveniji danes je polno priložnosti. Poleg možnosti brezplačnega študija na fakultetah nam je študentom na voljo subvencionirana študentska prehrana, enotne subvencionirane vozovnice, študentsko delo, ki nam omogoča pridobitev močno potrebnih praktičnih izkušenj pred pravim vstopom na trg dela in mnoge druge priložnosti. Kljub temu pa je v našem okolju potrebnih še veliko sprememb, da bomo slovenski študentje lahko postali resnično prava in trdna prihodnost Slovenije. Zato vse študente ob novem študijskem letu pozivam, da ob obilici časa, ki ga morate prvovrstno nameniti študiju, nekaj od tega namenite tudi progresivnim idejam in dejavnostim, ki bodo izboljšale naš položaj in položaj prihodnjih generacij. Na mladih svet stoji, vendar tudi mladi potrebujemo nekje stati, ta prostor pa si bomo morali izboriti sami.«

Prehrana

Vsi študentje ste upravičeni do subvencionirane študentske prehrane dokler se izobražujete in niste v delovnem razmerju, ne opravljate gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti.

Za uveljavljanje subvencionirane prehrane, se je potrebno vpisati v sistem oziroma podaljšati subvencijo. Priporočamo, da to storiš že v mesecu septembru, saj je oktobra zaradi vpisa velika gneča. Razišči, kje se lahko vpišeš v sistem subvencionirane prehrane v svojem kraju.

Prevozi

Študentje lahko uveljavljate pravico do subvencionirane mesečne vozovnice za mestni in medkrajevni potniški promet. Vozovnico za novo študijsko leto 2018/2019 lahko uredite na dva načina: preko elektronske vloge z digitalnim potrdilom na portalu eUprave ali osebno, z natisnjeno vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice in priloženim originalnim potrdilom o šolanju.

Vozovnice lahko kupite od 21. septembra 2018 dalje. Vse informacije o prevozih najdeš tukaj.

Bivanje

Država študentom nudi subvencije za bivanje v študentskih domovih. Kako je bivati v študentskem domu, nam je povedala nekdanja študentka Ana: »Bivanje v študentskem domu imam v lepem spominu. Bilo je glasno, velikokrat umazano, ampak večinoma prijetno in zabavno. Predvsem pa zelo odvisno od cimrov.«

Ker pa so v zadnjih letih kapacitete domov precej zasedene, so študentom na voljo tudi subvencije za bivanje pri zasebnikih. Izkušnjo življenja pri zasebnem ponudniku je z nami delila Tjaša: »Na začetku študija sem dve leti živela pri zasebnemu ponudniku nastanitev, ki je imel v pritličju svoje hiše urejeno stanovanje za dve študentki, pri čemer je imela vsaka svojo sobo. Tovrstni način bivanja je zame predstavljal veliko prednost, saj v študentskem domu ne bi dobila samske sobe, kar pa je bila moja izrecna želja, saj sem imela tudi v domači hiši svojo sobo. Prav tako se mi je zdelo pametno, da se kot brucka izognem pogostim študentskim zabavam, ki se navadno odvijajo v študentskem domu. Kasneje, ko sem se navadila na študentsko življenje, sem se preselila v študentski dom, v enoposteljno sobo, in bila s pogoji bivanja tam zelo zadovoljna.«

Za sprejem in podaljšanje bivanja se lahko prijaviš preko spletne aplikacije eVŠ.  Več si preberi tukaj.

Zavarovanje

Si vedel_a, da si do 26. leta zavarovan_a kot družinski član, vse do konca študijskega leta, v katerem dopolniš 26 let? Poleg tega imaš v času študija tudi pravico do preventivnih sistematskih zdravstvenih pregledov. Vse in še več o zdravstvenem zavarovanju študentov najdeš tukaj.

Želimo ti uspešen začetek novega študijskega leta!