Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Oct. 2020

Študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!«

Z oktobrom se je začela študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!«, ki jo tradicionalno organizira Zveza študenstkih klubov Slovenije. Zaradi trenutno zaostrene situacije s koronavirusom COVID-19 pa letos poteka malo drugače.

V Sloveniji potrebujejo transfuzijske službe v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da lahko bolnikom zagotovijo potrebno količino krvi. Krvodajalci so tako zelo pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Zaradi varnosti krvodajalcev, zaščite zaposlenih in preprečevanja prenosa novega koronavirusa, bo jesenska krvodajalska akcija izvedena v prilagojeni obliki.

Po do sedaj znanih podatkih se s transfuzijo krvi bolezen COVID-19 ne prenaša. Tiste krvodajalce, ki jih potrebujejo, bodo vabili preko »SMS vabila«, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Prav tako pa se lahko krvodajalci na odvzem krvi naročijo tudi sami.

Ukrepi so ključnega pomena za preprečevanje okužbe in širjenje bolezni COVID-19 med ljudmi. Ravno zato na Zvezi ŠKIS in študentskih klubih letos spodbujamo svoje člane k darovanju krvi, saj je to največ kar lahko naredimo v trenutni situaciji.

Prav zaradi trenutnih razmer velja kar nekaj pogojev, ki jih je potrebno upoštevati za darovanje krvi. Če ste primeren kandidat za krvodajalca, lahko preverite tukaj.  

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. Slovenija se lahko pohvali z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. In tudi študenti tukaj predstavljamo pomemben del! Pri projektu sodelujejo Študentska organizacija Slovenije, Zveza ŠKIS in študentski klubi, ŠOULJ, ŠOUM, ŠOUP, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije!

Vir: Zveza študentskih klubov Slovenije 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

53259

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino