Kultura

Streaming revolucija in jazz. Priložnost za pomladitev jazzovskega občinstva?

16. 5. 2022 avtor: Uredništvo

V petek, 20. maja, ob 16.00 uri, bo v okviru 27. mednarodnega festivala Jazz Cerkno, v Cerkljanskem muzeju potekala okrogla miza z naslovom Streaming revolucija in jazz. Priložnost za pomladitev jazzovskega občinstva?

Letošnji spremljevalni program ob podmizju Nove Muske tako prinaša še eno debato, ki pa je vezana na digitalno distribucijo jazzovske glasbe. Dejstvo je, da se danes glasba posluša drugače kot včasih, ko smo bili vezani na fizične nosilce (vinilke, kasete, cedejke). Nove poslušalske navade zasledimo predvsem pri mlajši populaciji, zato temu primerno v statistikah najbolj predvajanih žanrov preko spleta prednjačita R&B in hiphop.

Njihova debata pa se bo osredotočila na jazz ter z njim povezane založbe in samozaložnike ter v skladu s tem poskušala dobiti odgovore na vrsto vprašanj … »Kako se z novim okoljem glasbene distribucije soočajo založniki, v kolikšni meri se tovrstnih digitalnih orodij poslužujejo in kakšne izzive jim prinaša pretakanje glasbe (streaming)? Je streaming priložnost za približevanje jazza mladim, ki se lahko odraža tudi v pomlajevanju obiskovalcev koncertnih jazzovskih dogodkov?«

Okrogla miza je del projekta Digitalni vlak za slovensko glasbo. Digitalni vlak za slovensko glasbo je projekt konzorcija SIGIC, Zavod Sploh in Zavod Jazz Cerkno, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru Javnega razpisa za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021–2023. Namen projekta je spodbujati in razvijati prisotnost ter poslušanost aktualne in pretekle slovenske glasbe na digitalnih glasbenih platformah.

Vir: Ministrstvo za kulturo