Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Jul. 2019

Štipendije za leto 2019/2020

Štipendije – katera je prava in kako pridobiti pravico do različnih štipendij? Marsikdo se te dni sprašuje prav to vprašanje. Štipendije se razlikujejo po namenu, pogojih za pridobitev, višini in obveznostih. Večino jih podeljuje država, obstajajo pa tudi kadrovske štipendije, ki jih podeljujejo različna podjetja ali pa občinske.

Državna štipendija

Namenjena je dijakom in študentom, ki se izobražujejo in izhajajo iz socialno šibkejših družin. Dodeljujejo jih Centri za socialno delo glede na prebivališče vlagatelja. Prvo vloga se odda pri pristojnem centru za socialno delo. Dijaki  prvo vlogo za uveljavljanje državne štipendije vložijo v mesecu avgustu, da bodo ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do državne štipendije s 1. septembrom. Študenti pa prvo vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo v mesecu septembru, da bodo ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do državne štipendije s 1. oktobrom.

Več informacij o državnih štipendijah in uveljavljanju pravic je na spletni strani MDDSZ in na strani ŠOS. Bodite pa pozorni tudi na letošnje novosti pri štipendiranju.

Zoisova štipendija

Dodeljuje se kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov in s tem ustvarjanje dodane vrednosti na področju znanja, raziskovanja, razvojne dejavnosti in umetnosti. Dodeljuje jo Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.

Rok za oddajo vlog je:

  • petek,  9. 2019, za dijake
  • ponedeljek,  10. 2019, za študente.

Razpisna dokumentacija je dostopna tukaj.

Kadrovske štipendije

Namen kadrovskih štipendij je povezovanje študentov ter potencialnih delodajalcev, ki si na tak način zagotovijo perspektiven kader. Podjetja podeljujejo kadrovske štipendije, država pa jih lahko tudi sofinancira. Kadrovske štipendije so v povprečju najvišje, njihova prednost pa je v tem, da zagotavljajo takojšnjo prvo zaposlitev po končanem šolanju.

Dijaki in študenti se lahko s kadrovskimi štipendijami, ki jih podeljujejo delodajalci, seznanijo preko Izmenjevalnice na spletni strani sklada, kjer delodajalci oddajo svoje potrebe po kadrovskih štipendistih za posamezno šolsko/študijsko leto. Zbrane potrebe delodajalcev se objavljajo tudi na spletnih straneh RRA - regionalnih razvojnih agencij. Prav tako pa velja spremljati tudi objave delodajalcev na spletnih straneh oz. v medijih.

Več informacij o kadrovskih štipendijah dobite na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije.

 Štipendije za deficitarne poklice

Namen je spodbujanje mladih za izobraževanje za poklice, za katere je na trgu zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest. Deficitarna področja in izobraževalne programe določa Politika štipendiranja (2015-2019).

Štipendije AD futura so namenjene izobraževanju v tujini. Javni sklad v okviru programov AD Futura razpisuje različne oblike štipendiranja in sofinanciranja mednarodne mobilnosti študentov ter študija v tujini v obliki javnih razpisov.

Več informacij o štipendijah dobite na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije. Ogledate pa si lahko tudi študentski kažipot in najdete pravo pot do štipendije.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

91263

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino