Vključenost

Slovenska filantropija razglasila naj prostovoljce in prostovoljke

26. 5. 2020 avtor: Uredništvo

Slovenska filantropija med 25. in 31. majem 2020 že tradicionalno organizira 21. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje.

V okviru tedna prostovoljstva vsako leto organizirajo Veseli dan prostovoljstva, na Slovesni dan prostovoljstva pa podelijo prejemnike nazivov, ki potrjujejo pomen in vrednost prostovoljstva v Sloveniji. 

V ponedeljek, 25. maja, so razglasili prejemnike nazivov:

“V Sloveniji se lahko pohvalimo, da znamo stopiti skupaj, ko je potrebno, še posebej v vlogi prostovoljcev. Tudi izjemne razmere, kot smo jih živeli v preteklih treh mesecih, so lažje premagljive, če se v pomoč ljudem in državnim institucijam  vključijo prostovoljci. Na ta način se lahko hitreje in učinkoviteje poskrbi za najranljivejše, zato je pomembno, da država prostovoljstvo podpira in ceni. Prostovoljke in prostovoljci povezani v nevladnih prostovoljskih organizacijah skrbijo za pestrost življenja v skupnosti, so velikokrat prvi, ki opozorijo na nepravilnosti v družbi, nudijo dodatno asistenco najranljivejšim prebivalcem, skrbijo za okolje, za široko mrežo športnih aktivnosti za vse generacije, za ohranjanje tradicije, za raznolikost kulturne ponudbe, vzpostavljajo nove povezave in iščejo alternativne rešitve in z vsem tem predstavljajo vezivo med ljudmi in varnost za vsakega, ki se znajde v stiski,” je ob imenovanju nazivov sporočila Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

Veseli dan prostovoljstva bo 27. 5. zaradi trenutnih razmer potekal drugače, kot smo bili vajeni do sedaj. Namesto srečanja na Prešernovem trgu v Ljubljani bodo prostovoljci v številnih večjih krajih po državi, med 10. in 12. uro, delili časopis Dobra dela ne potrebujejo reklame. V njem boste spoznali številne prostovoljke in prostovoljce, njihove izkušnje, različna področja prostovoljstva ter prostovoljske organizacije.

Ob tej priložnosti je Pošta Slovenije izdala priložnostne znamke in pisemske ovojnice, ki jih lahko naročite tudi od doma.

Vir in foto: Slovenska filantropija