Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Jun. 2020

Sloveniji za 29. rojstni dan: Za napredek družbe je participacija mladih ključna

Jutri, 25.6.2020 Slovenija praznuje 29. rojstni dan. Leta 1991 na isti dan, smo postali neodvisna država s sprejetjem Deklaracije o neodvisnosti Slovenije in Temeljni ustavni listini samostojnosti. 

V Sloveniji pa z našim praznikom povezujemo tudi zaključek šolskega leta. Ob tej priložnosti, pa lahko povežemo pomen izobraževanja, ki se začasno zaključuje, s pomenom praznovanja, ki naj bi spomnil na smisel naše narodnostne zavesti. Z vami delimo razmišljanje enega izmed učiteljev, ki je zapisal za castnik.si ob dnevu Državnosti: "Ali mlad Slovenec s pomočjo šole izve, kaj je ljubezen do domovine? Kaj učitelji sploh dosežemo pri gradnji zavesti mladega? Ali dosežemo znanje in pravo samozavest, ki bi morala izvirati iz učencev? Vrednote osebnega življenja, ki so temelj solidarnosti, sočutja in sožitja? Osebno trdnost, ki je ne bo premamil prvi večji znesek ali politični pritisk? In ne nazadnje: ali vzgojimo in izobrazimo mladega človeka, ki se zaveda samega sebe, svoje človeške in duhovne edinstvenosti, svoje vloge v življenju, svojega naroda in države?  Ali vzgajamo mlade ljudi, ki poznajo zgodovino svojega in slovenskega naroda in do tega čutijo spoštovanje? Šola ne more nadomestiti drže in odnosa do vrednot, ki morajo izvirati iz družine. In kako nujno bi bilo, da bi te vrednote sporočali tudi politika, družba in njeni mediji.” 

Vsak mlad človek nosi odgovore v sebi. In morda prav na jutrišnji dan – slavnostni dan Slovenije, bo nekdo začutil potrebo po novi idejah in zamislih, ki bodo izhajale iz zavesti po krojenju novih državnih smernic za boljšo prihodnost. Za napredek družbe je participacija mladih ključna, saj se slovensko prebivalstvu stara. 

Dan državnosti: Slovenija nekoč in danes

Statistični urad RS je ob prazniku pripravil primerjavo nekaterih statističnih podatkov na demografskem področju. V nadaljevanju navajamo podatke o staranju populacije:

  • leta 1991 je bilo v Sloveniji skoraj 21 % prebivalcev mlajših od 15 let. Leta 2019 je bil mlajših od 15 let je le še 15 % prebivalcev,
  • leta 1991 je bilo v Sloveniji skoraj 11 % prebivalcev starejših od 65 let. Leta 2019 je bilo starejših od 65 let že skoraj 20 % prebivalcev,
  • v šolskem letu 2018/19 je bilo vpisanih v prvi razred skoraj 39.000 manj prvošolcev kot v šolskem letu 1991/92.

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

36783

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino