Digitalizacija

Slovenija in EK: Raziskave, umetna inteligenca in digitalizacija kot odgovor na družbena vprašanja

20. 4. 2021 avtor: Uredništvo
vstop mladih na trg dela

»Umetna inteligenca in digitalizacija morata dati v osredje človeka in odgovarjati na družbena vprašanja,« sta se na virtualnem srečanju strinjali ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager. Izpostavili sta pomen Mednarodnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCA (IRCAI), ki je pripravljen na bolj aktivno sodelovanje z Evropsko komisijo. Ministrica je podpredsednico prepričala s predlogi Slovenije za sodelovanje IRCAI, kot so razvoj platform, usposabljanj na področju umetne inteligence in še mnoge druge. Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU bomo umetno inteligenco v povezavi z digitalno preobrazbo naslovili tudi na krovni ministrski konferenci v novembru, na katero je ministrica povabila Vestagerjevo.

Na včerajšnjem srečanju je ministrica predstavila tudi program predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju znanosti in raziskav, ki je podpredsednico Evropske komisije navdušil. Slovenija bo naslovila nov vidik upravljanja Evropskega raziskovalnega prostora, ki bi prinesel več sinergij med raziskavami in izobraževanjem ter gospodarstvom. Ob  ekonomskem vidiku je ministrica izpostavila tudi prispevek raziskav k reševanju širših družbenih vprašanj, odličnosti, vključevalnosti in povezovanju ter mednarodnemu sodelovanju. Podpredsednica Evropske komisije se je s tem strinjala in predlagala lastno upravljavsko platformo za inovacije in raziskave. Pomen tega je orisala tudi s pristopom Evropske komisije k zaupanja vredni umetni inteligenci, v katerem je posebni poudarek dan prikazu koristi umetne inteligence za vsa področja družbe in življenj posameznikov.

Kako pomembno je področje program Obzorje Evropa za raziskave, bosta ministrica in podpredsednica EK govorili tudi jutri v Mariboru na uradni otvoritvi prvega superračunalnika Vega v Evropi. Zagon visokozmogljivega (HPC) računalnika VEGA bo prvi, ki bo začel delovati v okviru EuroHPC zgodbe. Gre za velik dosežek, zelo pomemben za Slovenijo, ki se z vzpostavitvijo HPC postavlja na evropski zemljevid superračunalništva. Aplikacije in infrastrukture HPC so bistvenega pomena na skoraj vseh področjih raziskav, od temeljne fizike do biomedicine, za dosego znanstveno razumevanje in preboje. Gre za pomembno orodje tudi za raziskovalce in oblikovalce politik pri reševanju glavnih družbenih izzivov, od podnebnih sprememb, pametnega in zelenega razvoja ter trajnostnega kmetijstva do prilagojene medicine in kriznega upravljanja. Tak primer je pandemija COVID-19, kjer se HPC uporablja pogosto v kombinaciji z umetno inteligenco za pospeševanje odkrivanja novih zdravil, napovedovanje širjenja virusa, načrtovanje in distribucijo redkih medicinskih virov ter predvidevanje učinkovitosti zadrževanja, ukrepov in scenarijev po epidemiji. Otvoritev se začne danes ob 15.30 uri, spremljate jo lahko tudi v živo na POVEZAVI.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport