Vključenost

Skupščina Evropske mreže mladinskih centrov 2020 v Grčiji

6. 2. 2020 avtor: Uredništvo

V sredini januarja 2020 je Mitja Valentinc, v. d. direktorja Mladinskega centra Krško, odpotoval v Grčijo, v mesto Kato, kjer je organizacija Filoxenia letos gostila skupščino Evropske mreže mladinskih centrov (European Network of Youth Centres – ENYC).

Mladinski center Krško je član omenjene mreže na pobudo URSM že od leta 2015. Ustanovitev ENYC sega v leto 2003 in deluje pod okriljem Sveta Evrope. Njen glavni namen je zasledovanje ciljev Sveta Evrope na področju mladine. Mreža tako sodeluje z Uradom za mladino Sveta Evrope in z Evropskima mladinskima centroma v Strasbourgu in Budimpešti. Cilj mreže je zagotavljanje kredibilnih partnerjev za izvajanje skupnih projektov v programu Erasmus+ MvA in razvoj skupnih programov. Člani mreže pomagajo na nacionalnem nivoju iskati partnerje za evropske projekte. 

Mesto Kato, kjer je potekala skupščina, leži na Pirenejskem polotoku, srečanje pa je potekalo v hostlu Elisson, ki je tudi član mreže Hi Hosteling international, kjer je člane skupščine pričakal gostitelj g. Panos. Mitja Valentinc se je, kot edini predstavnik iz Slovenije ter član upravnega odbora mreže in hkrati blagajnik mreže, udeležil skupščine že dan pred uradnim pričetkom.  

Večer pred skupščino so izkoristili za prenovo spletne strani www.enyc.eu, naslednji dan so člani upravnega odbora pričeli s pripravami za skupščino. Pripravili so dnevni red ter finančno in vsebinsko poročilo za leto 2019. Realizirali so skupna Skype srečanja, pridobili novega partnerja iz Gruzije, postavili novo spletno stran in izvedli 10 skupnih projektov. Skupaj so se lotili finančnih in vsebinskih načrtov za leto 2020.

Za cilj so si zadali, da bo ENYC prijavil samostojni projekt na Nacionalni agenciji v Franciji, kjer je sedež mreže, želijo pa pridobiti tudi dva nova člana. Člani mreže so poudarili, da je izjemno pomembno, da postavijo s Svetom Evrope močnejše partnerstvo. Pripravili so tudi predlog za imenovanje častnega člana g. Panosa Paulosa, ki je član mreže ENYC od leta 2003. Sprejeli so vsebinska in finančna poročila in načrte. Imenovali so častnega člana ter pregledali projekte, ki so jih izvedle organizacije skupaj. Eden od pomembnejših sklepov skupščine je bil tudi dogovor o tem, katere projekte bodo prijavljali kot mreža ter katere kot posamezna organizacija.

V sklopu skupščine so potekale predstavitve posameznih organizacij, tudi Mladinskega centra Krško. Po predstavitvi so bili ostali člani mnenja, da MC Krško opravlja čudovito delo in da je manjša organizacija, ki jo je zelo težko (ekskluzivno) pridobiti za partnerje v projektu. Ob koncu skupščine so imeli udeleženci delavnico mreženja, pri katerem je vsaka organizacija napisala katere projekte bodo izvajali ali prijavljali v letu 2020. Potem pa je vsaka organizacija napisala še v katerem projektu bi si želela sodelovati. Popoldanski del so namenili ogledu samostana, ogledu kulturnega doma in druženju ob večerji. Poleg tega je Mitja v Grčiji doživel tudi zanimivo srečanje: “Presenečenje je sledilo na ulici v majhni vasici, saj sta me pozdravila naš nekdanji EVS prostovoljec Facundo in njegova punca Sia, ki je bila prav tako v Mladinskem centru Krško v letu 2018 udeleženka skupinskega EVS projekta Urban Beat. Spoznala sta se v MC Krško in sta od tedaj nerazdružljiva.”

Vir in foto: Mladinski center Krško