Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

Skupnostno kvačkanje

17. 4. 2019 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Ob Dnevu za spremembe, vseslovenski prostovoljski akciji, ki je letos z namenom promocije prostovoljstva in povezovanja skupnosti potekal že 10. leto zapored, so v Pekarni Magdalenske mreže Maribor organizirali Skupnostno kvačkanje z No-Border craft.

Slogan letošnjega dneva je bil “odpravimo diskriminacijo”. V ta namen so povabili skupino No-border Craft, ki združuje prosilke za azil, osebe z mednarodno zaščito in aktivistke, ki skozi druženje ob kvačkanju gradijo socialno, solidarnostno mrežo med lokalnimi prebivalkami in migrantkami, ter si prizadevajo za krepitev moči in uveljavljanje znanj, izkušenj in poguma migrantskih žensk. Redno se srečujejo v Socialnem centru Rog in se tam ob kvačkanju, čaju in hrani pogovarjajo o institucionalnem rasizmu, migracijskih politikah, deportacijah, počasnih postopkih, zavrnjenih prošnjah za azil, slabih pogojih za življenje v azilnem domu, o nedostopnosti javnega prevoza, pomanjkanju denarja in ovirah pri iskanju stanovanj. 

Na Skupnostnem kvačkanju ob Dnevu za spremembe se je avtonomna, neformalna skupina uvodoma predstavila, potem pa so zbrani poprijeli za kvačke in bombažne trakove ter se medgenracijsko in medkulturno družili. Nastal je tudi posnetek, v katerem si lahko ogledate potek dogajanja v hitrejšem tempu.