Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Članki
Všečno: (0)
Datum objave: 28 Jul. 2021

“Skoz se mi na boljše slabša”

Prostovoljstvo ima v družbi posebno mesto, saj pokriva potrebe ljudi, prispeva k boljšemu življenju posameznika ali skupine in ščiti interese tistih, ki so na različne načine ogroženi ali odrinjeni na rob družbe.

Tudi v Društvu Center za pomoč mladim (Društvo CPM) mlade spodbujajo k prostovoljnemu delu, saj se zavedajo, da je to eden od pomembnejših vidikov zagotavljanja kakovostnega psihosocialnega razvoja otrok in mladih.

Prostovoljci ne le pomagajo drugim, ampak se s prostovoljnim delom tudi osebnostno razvijajo, kar je poudarila ena od prostovoljk Društva CPM, Klaudija Šket. 

“Prostovoljka sem postala, ker sem si želela pridobiti izkušnje dela z mladimi. Njihove delavnice, ki jih izvajajo po srednjih šolah na teme zasvojenosti, samopodobe, socialnih veščin in komunikacije, so me kot začetno opazovalko vodenja delavnic navdušile,” je opisala svojo izkušnjo in poudarila, da ob začetku dela v društvu prostovoljci najprej delavnice opazujejo in sodelujejo pri pripravah, kasneje pa se preizkusijo pri vodenju delavnic, pri čimer dobijo tudi povratne informacije.

“Samostojni vodja postaneš, ko se čutiš pripravljenega na to vlogo in ko osvojiš filozofijo Društva CPM, na kateri temeljijo tudi vsi programi.”

Klaudija je z različnimi vlogami prostovoljenja pridobila tudi mnoge kompetence. Pri vodenju delavnic je postala bolj samozavestna, razvila je svoj stil vodenja in se naučila oziroma odkrila, kako si želi delati z mladimi. “Z delom v društvu sem se srečala z različnimi situacijami, v katerih sem se naučila prevzemanja odgovornosti in stopanja izven cone udobja, hkrati pa sem urila svoje možgane z usmerjenostjo v rešitve,” je povzela svoje izkušnje in ob tem izpostavila, da v  Društvu CPM vedno vlada smeh in optimizem, med zaposlenimi in drugimi prostovoljci pa je našla tudi mnogo novih prijateljev. “Vesela sem, da sem v svojih študentskih letih odkrila to majhno, a velikosrčno društvo, ki me je naučila na življenje gledati z več različnih zornih kotov.”

Vir: Društvo CPM

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

32133

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino