Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Jan. 2020

S Korakom naprej do odgovorov na enem mestu

Ali veš, kaj počne vlada RS? Ali katere davke moramo plačevati? Te zanima, kako lahko vplivamo na politiko? Na ta in podobna vprašnja nudi odgovore projekt Korak naprej - ideje za napredek, katrega idejni vodja je Klemen Šuligoj, magister prava in sodniški pripravnik pri Višjem sodišču v Ljubljan, ki želi, da bi mladi na enem mestu dobili odgovore na podobna vprašanja.

Šuligoj pravi, da se razlog za ustanovitev projekta skriva v spoznanju, "da mladi po dokončani srednji šoli, tekom študija ali celo po koncu študija, ko postajajo čedalje bolj samostojni, pogosto ne poznajo temeljnih načel delovanja sveta okrog sebe. Menim, da bi vsi morali poznati vsaj osnove delovanja države, načina delovanja in plačevanja davkov, principe sistemov socialne varnosti ter pravic, ki jih imamo zaradi plačevanja prispevkov za socialno varnost, pametnega upravljanja z denarjem ipd." je mnenja Šuligoj.

Svoj cilj, mladim na preprost način posredovati znanje in veščine o državi, državni oblasti, politiki, davkih, socialni varnosti, delu in drugih temah, ki jih v šolah ne učijo, uresničuje s projektom Korak naprej – ideje za napredek. V okviru projekta lahko na spletni strani preko novic, zbirk uporabnega znanja in organizacije izobraževanj, strokovnih predavanj ter okroglih miz, najdete odgovore na širok spekter vprašanj kot so:

  • pravice in obveznosti iz delovnega razmerja in drugih oblik dela,
  • prispevki in pravice iz sistemov socialne varnosti,
  • davki,
  • urejanje razmerij med starši in otroki (vzgoja in varstvo, stiki, preživnina),
  • varstvo potrošnikov pri nakupu blaga preko interneta in podobno.

Na izobraževanjih o dohodnini npr. udeležencem teoretična izhodišča tega davka ponazorijo s pomočjo dejanskega obračuna plače in informativnega izračuna dohodnine, seznanijo pa jih tudi s portalom e-Davki

Če imate kakšna vprašanja, jim lahko pišete na koraknaprej@outlook.com, spremljate lahko tudi njihov Facebook profil.

Vir in foto: Korak naprej

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

64928

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino