Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Nov. 2021

Rosina šola delavskih pravic za mlade

V Pekarni Magdalenske mreže že od leta 2014 pripravljajo in izvajajo Rosino šolo delavskih pravic za mlade. Program je nastal zaradi potrebe mladih, ki so ena najbolj številčnih skupin prekarnih delavk_cev, po seznanjenju s pomenom delavskih pravic, organiziranja ter pomena zaposlitve, zavarovane s temeljnimi delavskimi in socialnimi pravicami, spoznavanju sistema in njegovih alternativ ter umestitvi aktualnih trendov v širše družbeno-politično-ekonomske procese.

Letošnji že 7. letnik Rosine šole delavskih pravic za mlade so umestile_i v širši kontekst podnebne krize. Kot zaporedje predavanj in pogovorov so ga izpeljale_i na spletu. Skozi predavanje in pogovore so povezovale_i različne vidike tem s področja dela, delavskih pravic in podnebne krize. Prisluhnemo lahko, kaj točno pomeni podnebna kriza, kaj so zelena delovna mesta in zakaj nekatera reproducirajo neenakosti, zakaj so problematične platformne ekonomije tako iz vidika organiziranja delavk_cev, kakor iz vidika podnebne krize in zakaj je decentralizacija, ki bi vplivala tudi na mobilnost delavcev, nujna tudi iz vidika podnebne krize.

Izidor Ostan Ožbolt, aktiven v gibanju Mladi za podnebno pravičnost je v prvem delu predavanja podnebno pravičnost definirali kot proti-sistemski boj za dostojno življenje na ekološko pestrem in ohranjenem planetu za vse. Dodatno ga je osvetlili preko razumevanja okoljske destruktivnosti obstoječega sistema in štirih osnovnih podnebnih neenakosti. V drugem delu je spregovoril o konkretnih ukrepih za dosego podnebne pravičnosti v praksi in akterjih, ki bi bili sposobni takšno preobrazbo izvesti. Predavanju lahko prisluhneš na povezavi.

V pogovoru s Tajem Zavodnikom iz Društva Fokus, gibanja Mladi za podnebno pravičnost in Centra za družbeno razskovanje – Cedra ter Gregorjem Kašmanom prav tako aktivnim v  Centru za družbeno razskovanje – Cedra ter Rdeči pesi, kanalu za pogovore o družbeni, ekološki in politični krizi sodobnega kapitalizma smo razkrivale_i mite o t. i. zelenih poklicih in se pogovarjale_i o tem, zakaj so poklici v skrbstvu, zdravstvu, vzgoji trenutno najbolj zeleni in kaj bi se moralo z vidika delavk_cev in podnebja na teh področjih še izboljšati. Posvetile_i smo se tudi platformnim podjetjem in njihovem lažnem komuniciranju okoljske odgovornosti ob sočasnem rušenju že izborjenih delavskih pravic. Pogovoru lahko prisluhneš na povezavi.

Z Jano Hojnik, doktorico pravnih znanosti in pronicljivo komentatorko ter redno profesorico Pravne fakultete UM in Markom Peterlinom, direktorjem Inštituta za politike prostora, arhitektom in urbanistom ter raziskovalcem urbane politike smo se pogovarjale_i o tem, kaj centralizacija države pomeni za ljudi in okolje. Orisale_i bomo aktualno stanje ter problematizirale_i neenako razporeditev dejavnosti po državi, načine mobilnosti in s tem nacionalne strategije na področju prometa. Spregovorile_i smo o tem, kako bi decentralizacija lahko spremenila razporeditev moči med regijami in izboljšala tako pogoje dela kot obseg in kakovost prostega časa. Pogovoru lahko prisluhneš na povezavi.

Vir: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

82666

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino