Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Jun. 2020

Refleksija meseca aktivizma in upora na Zavodu Bob

Zavod Bob je v aprilu na svojih družbenih omrežjih organiziral predavanja, delavnice, debate, okrogle mize in filme na temo aktivizma in socialnih gibanj. Aktivnosti so potekale pod imenom "Mesec aktivizma in upora". V nadaljevanju si lahko preberete, kako in zakaj so se odličili za izvedbo aktivnosti s kupnim imenovalcem aktivizem in upor, pa tudi, kako so aktivnosti potekale. Vabljnei k branju.

Ideja o Mesecu aktivizma in upora se nam je porodila, ko je nek del Bobove skupnosti prebral knjigo "Upor v demokraciji" in smo želeli imeti prostor, da si podelimo mnenja o prebranem, kmalu pa smo si želeli prostor razširiti še za ostale teme in aktualne razmere v Sloveniji. Pri snovanju vsebine so sodelovali mladi, ESC prostovoljci in mladinski delavci več organizacij za mlade. Vsi smo se strinjali, da želimo z aktivnostmi ustvariti prostor, kjer se bomo mladi lahko izrazili kaj nam je pomembno, našli somišljenike in se opremili s kompetencami za zavzemanje za tiste stvari, ki so nam v življenju pomembne. Že pri razvoju ideje smo vedeli, da želimo v aktivnosti vključiti druge organizacije in goste, ki nas bodo spodbudili, da na nekatere dileme pogledamo z drugih zornih kotov. 

V sklopu Meseca aktivizma in upora smo sodelovali mladi, ki smo izvajali različne on-line delavnice, priključili pa so so se nam tudi aktivisti_ke (Goran Vojnović, Zala Pavlin, Barbara Rajgelj), predstavniki različnih gibanj kot so Mladi za podnebno pravičnost (MZPP), Kje bomo pa jutri spali? in Protestival, mladinski delavci in udeleženci drugih mladinskih centrov (Mladinska postaja Moste), kulturnih centrov (Pekarna-Magdalenske mreže), društev (Kvadratni meter, Danes je nov dan), predsednica sindikata Mladi+ in neformalna skupina Activate your story.

Mladi pa smo v Mesec aktivizma in upora bili vključeni tudi kot udeleženci pri ogledu in komentiranju filmov z aktivistično vsebino ter v sklopu četrtkovih kritičnih čajank. Sprva smo sodelovali v moderirani diskusiji, nato smo skupaj intervjuvali dva gosta_ji in nato še snovali akcijo za prihodnost. Vse aktivnosti so bile predvajane v živo na Facebook-u.

Naše spletne aktivnosti so dosegle presenetljivo visoko število posameznikov, odzivi nanje pa so bili prav tako zelo pozitivni. Mladi, ki smo se vključili v aktivnosti smo bili navdušeni nad priložnostjo izražanja lastnega mnenja, izmenjave mnenj in povezovanja z drugimi, istomislečimi mladimi. Nad sodelovanjem pa so prav tako bili navdušeni gosti, saj je dogodek postal platforma za izmenjavo informacij in povezovanje. Tako smo eden od rezultatov Meseca aktivizma in upora opolnomočeni posamezniki, mladi, ki smo pridobili izkušnjo izvajanja on-line delavnic in nastopanja "v živo".

Sledi povezana skupina mladih, ki smo se našli v sklopu Čajank in kjer smo od besed prešli k dejanjem in tako sedaj organiziramo dogodek, ki naj bi se odvil meseca avgusta. Nepričakovan rezultat oz. "cherry on the top" pa je bil odkrit potencial za nadaljnja sodelovanja in skupne akcije z vsemi vključenimi sodelujočimi. Kljub vsemu kar je iz Meseca aktivizma in upora nastalo, pa še vedno nismo imeli priložnosti, da spodbudimo k prebiranju knjige "Upor v demokraciji" in k debati, tako da o tej temi še nismo rekli zadnje besede, zdaj pa hitro na kolo in v knjižnico.

Vir in foto: Zavod BoB

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

27539

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino