Organizacije za mlade

Prvi mini urbani Miyawaki gozdiček v Sloveniji

21. 4. 2022 avtor: MKC Maribor

V novembru so se v Pekarni Magdalenske mreže priključile_i zasaditveni akciji Mini urbanega Miyawaki gozdička, projektu Organizacije za participatorno družbo, ki ga je s pomočjo Mreže za prostor, izvedla v tesnem sodelovanju z Iniciativo Mestni zbor. Gozdiček je bil zasajen ob toplotnem otoku v Mariboru z namenom blaženja učinkov okoljske krize ter opozarjanja na dobrobiti dreves in zelenih površin v urbanih okoljih. Poleg okoljske in biotske funkcije pa je bil gozdiček načrtovan z namenom vnosa dodatnih izboraževalnih, raziskovalnih ter družabnih vsebin v četrt.

S prostovoljkami_ci so se tako pridružile_i delovnim akcijam, novozasajen gozdiček pa hkrati predstavlja raziskovalni prostor dela skupine »Mladi za mesto proti podnebnim spremembam«. V teh mesecih izvajajo monitoring rastlin, žuželk in ptic po metodah, ki so jih določile_i s pomočjo Društva študentov naravoslovja. V lanskem letu so k akciji pristopile_i še z željo, da dodatno pripomorejo k prepoznavnosti gozdička in njegovih dobrobiti v lokalni skupnosti. V sodelovanju z Iniciativo mestni zbor in ilustratorko Ano Bassin so pripravile_i čudovite informativno-izobraževalne in določevalne table, ki so se v nedavni akciji postavljanje ograje namestile na lokacijo.

Več o metodi japonskega botanika Akira Miyawaki, dobrobitih hitrorastočih urbanih gozdov ter procesu nastajanja prvega urbanega Miyawaki gozdička v Sloveniji lahko prebereš na povezavi.

Vir: Pekarna Magdalenske mreže