Digitalizacija

Prve nacionalne Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih

18. 5. 2021 avtor: Uredništvo

V Sloveniji so izšle prve nacionalne Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih s ciljem preprečevati morebitno zdravstveno škodo pri otrocih zaradi prekomerne rabe raznolikih zaslonov (tablic, računalnikov, pametnih telefonov, TV).  

Pripravili so jih pediatri iz Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo pod okriljem Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije, skupaj s strokovnjaki z drugih področij. Nastale so na podlagi izsledkov raziskav in konsenza številnih strokovnjakov ter po zgledih smernic iz tujine. Dokument je dobil široko podporo različnih strokovnih organizacij, dosežen je bil širok dogovor med pediatri, šolskimi zdravniki, otroškimi psihiatri, psihologi, Zavodom za šolstvo, delovnimi terapevti, logopedi, medicinskimi sestrami, specialnimi pedagogi, predstavniki NIJZ, Logouta, projekta Safe.si in drugimi.

V praksi  je zaskrbljujoče to, da v ambulante pediatrov prihaja vse več predšolskih otrok, tudi že dve- in triletniki, ki imajo pomembna odstopanja v razvoju.  Večkrat  pedaitri  ugotovijo, da so takšni otroci že od malega prekomerno izpostavljen zaslonom. Posledice so, da imajo otroci, ki so v zgodnjem obdobju preveč pred zasloni, tudi dokazano slabše rezultate na razvojnih testih in več težav kasneje, v šolskem obdobju.

Šolski otroci, ki so bili pred zasloni več kot 2 uri dnevno, 7,7-krat večjo verjetnost, da kasneje dosežejo kriterije za motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo. Številne raziskave so poročale o povezanosti med uporabo zaslonov in krajšim trajanjem in/ali slabšo kakovostjo spanja, manjšo telesno aktivnostjo ter debelostjo. Med mladoletnimi uporabniki zaslonov jih je imelo 74 % motnje spanja (manj tistih z višjimi učnimi sposobnostmi (17 %) kot tistih z nižjimi (36 %)). Od teh je kar 18 % uporabljalo uspavala. Znani so vplivi tudi na pojav kratkovidnosti in sindroma utrujenih oči.

Smernice za uporabo zaslonov v vrtcih in šolah so  avtorji uskladili s strokovnjaki Zavoda za šolstvo republike Slovenije. Uporaba zaslonov v vrtcih in skupinskih varstvenih ustanovah ni priporočljiva. Odsvetujejo uporabo zaslonov za didaktične namene v vrtcih, saj otroci preko zaslona ne pridobivajo izkušenj tako dobro kot iz raziskovanja in ustvarjanja v okolju. V šolah odsvetujejo uporabo zaslonov med odmori in ob drugih dejavnostih v okviru šole, ki potekajo brez vodstva učitelja. Odsvetujejo tudi uporabo zaslonov v času podaljšanega bivanja. Uporaba zaslonov pri pouku mora biti osmišljena. Pomembno je, da se v šolah izvaja digitalno in medijsko opismenjevanje, učenje spletne etike in izobraževanje o vrstah spletnih zlorab in načinih pomoči.

V smernicah so dana tudi priporočila za starše, ki bistveno vplivajo na ustvarjanje možnosti in pogojev za skladen in zdrav razvoj otrok in lahko s pravilnim ravnanjem preprečujejo škodljive vplive zaslonov,  ki so se  zaskrbljujoče povečali zlasti med trajanjem pandemije COVID-19 in imajo lahko trajne posledice na dobrobit   mladih generacij.  Zaradi ozaveščanja  pošiljamo to informacijo  široko, z namenom   informiranja notranje javnosti  kot tudi  kot koristne smernice  za ozaveščanje  pri zunanje-političnih aktivnostih promocije otrokovih pravic po Konvenicji o otrokovih praivcah.