Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Projekt senčenje na delovnem mestu

11. 3. 2019 avtor: Uredništvo

Inštitut za mladinsko politiko in  Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina sta združila moči pri izvedbi  projekta senčenja na delovnem mestu, ki se pilotno izvaja v letošnjem šolskem letu.

Senčenje na delovnem mestu (angleško Job Shadowing) v slovenskem prostoru največkrat zasledimo med odraslimi zaposlenimi osebami, ki senčijo drugo delovno mesto in si tako zagotovijo večji vpogled v delovno okolje. 

Senčenje delovnega mesta ponuja možnost, da si posameznik ustvari mnenje o določenem delovnem mestu, spozna delovni proces in zahtevana znanja ter kompetence, ki jih določeno delovno mesto zahteva. 

Na SŠ Veno Pilon Ajdovščina so prepoznali potrebo dijakov gimnazijskega programa, ki nimajo možnosti pripravništev in so se odločili, da jim omogočijo pristen stik z delovnim mestom.  K sodelovanju so povabili Inštitut za mladinsko politiko, ki je v preteklem letu zelo uspešno izpeljal projekt, v katerem so mladim brezposelnim posameznikom zagotovili možnost praktičnega usposabljanja pri delodajalcih in v organizacijah ter si tako zagotovil široko bazo kontaktov in podjetji, kamor so vključili nadobudne gimnazijce.

Gimnazijci so v začetku šolskega leta izrazili željo, katere poklice bi želeli senčiti, te želje je nato SŠ Veno Pilon posredovala Inštitutu. Inštitut za mladinsko politiko je vzpostavil povezavo z lokalnimi delodajalci, ki so omogočili možnost senčenja določenega delovnega mesta posameznemu dijaku.

V teh dneh aktivno potekajo senčenja dijakov na različnih delovnih mestih, kjer imajo dijaki možnost spoznati delovni proces in ustroj delovnega mesta ter začutiti ali jim je tovrstno delo pisano na kožo ali ne.

Vir: Inštitut za mladinsko politiko