Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 May 2020

Projekt IC4LOP - Mednarodni državljani za lokalne perspektive

Zavod Voluntariat je partnerska organizacija v projektu IC4LOP - Mednarodni državljani za lokalne perspektive. Projekt se osredotoča na črpanje motivacije iz prostovoljskih izkušenj, ki jo mladi preko skupnostnih projektov oblikujejo v aktivno državljanstvo. Z negovanjem socialnih, državljanskih in medkulturnih veščin si IC4LOP prizadeva za njihovo krepitev v skupnostih projektih. Želijo povezati mlade Evropejce, mlade migrante, lokalne in mednarodne organizacije, ki bodo akterji sprememb, ki bodo vodile k bolj kohezivni in odprti družbi. Poleg Voluntariata sodelujejo še tri evropske organizacije: France Volontaires (Francija), CESIE (Italija) in Comhlámh (Irska)

Projekt podpira mlade pri oblikovanju skupnostnih projektov

Projekt se zaveda ogromnega potenciala za spoprijemanje z vprašanji svetovne pravičnosti, ki ga imajo mladi z izkušnjami življenja v različnih kulturah. Zato jim bomo pomagali, da razvijejo svoje kompetence aktivnega državljanstva. S prepoznanjem in nadaljnjim izboljševanjem veščin, znanj in vrednot, ki so jih razvili tekom življenja z drugimi kulturami, bo ta projekt podpiral mlade pri oblikovanju skupnostnih projektov in ukrepov, ki bodo naslavljali vprašanja, s katerimi se kot družba spopadamo na lokalni, nacionalni in svetovni ravni. Skupaj želijo določiti načine, kako spremeniti prevladujoči način pogovora in dojemanja migracij in izgnanstva. 

Evropska komisija je socialno vključenost državljanov tretjih držav in mladih opredelila kot dve prednostni nalogi. Po mnenju EK je mogoče migracije bolje upravljati kolektivno, pri doseganju integracije pa je bistvenega pomena polno sodelovanje državljanov tretjih držav v vseh vidikih skupnostnega in družbenega življenja. Nedavne mobilizacije mladih glede podnebnih in družbenih sprememb v Evropi so znak pripravljenosti mladih, da se vključijo v ukrepe za globalno pravičnost. Hkrati pa se države članice EU še naprej soočajo z izzivi vse večje socialne izključenosti mladih, visoke stopnje brezposelnosti mladih ter velikim tveganjem revščine in marginalizacije mladih.

V tem kontekstu partnerji IC4LOP upajo, da bomo pomagali mladim na njihovi poti aktivnega državljanstva in jim zagotovili spretnosti in izkušnje skupnega sodelovanja, ki jih bodo spodbudili k nadaljevanju njihovega sodelovanja pri povzročanju družbenih sprememb.

Aktivnosti projekta

  • Dnevi posvetov v Evropi - med majem in septembrom 2019 je bilo v Franciji, na Irskem, v Sloveniji in Italiji organiziranih sedem posvetov o prolematiki integracije in nadaljnega vklučevanja mednarodih prostovoljcev. Teh dogodkov se je udeležilo mnogo predstavnikov mladinskih, mednarodnih prostovoljskih organizacij in organizacij za podporo migrantom in organizacij, ki podpirajo zaposlovanje mladih. Pogovajali so se o konceptu aktivnega državljanstva in potrebe po tem, da se državljanstvo obravnava kot globalni koncept, ki vključuje vse. Organizacije so se zelo pozitivno vključile v projekt, zanimale pa so jih tudi možnosti mreženja med mladinskimi in prostovoljnimi organizacijami ter organizacijami za podporo migrantom.
  • Trening za trenerje - februarja 2020 so izvedli tridnevni trening za trenerje v Palermu na Siciliji. Udeležilo se ga je več kot 30 izobraževalcev iz Slovenije, Francije, Irske in Italije. Spoznavali so priročnik, ki je nastal v sklopu porojekta in načrtovali aktivnosti, ki jih bodo izvajali doma. Video o treningu si lahko ogledate tukaj.
  • Kolektivne akcije za globalno pravičnost - IC4LOP bo izvedel dvodnevno usposabljanje posameznikov, kjer bodo mladi, ki imajo izkušnje življenja v drugih kulturah in so pripravljeni razvijati skupnostne projekte, dobili priložnost, da razvijejo in izvedejo akcije s podporo partnerskih organizacij. Skupnostni projekti bodo združili mlade iz različnih okolij in se bodo osredotočili na globalna vprašanja v zvezi s pravičnostjo, ozaveščanjem in senzitacijo drugih. Udeleženci bodo dobili majhen proračun za izvedbo svojih projektov.
  • Aplikacija Awakened Citizen želi usmeriti ljudi k pobudam socialne pravičnosti po vsej Evropi, pa tudi povezati obstoječe mednarodne prostovoljce z organizacijami s tega področja! Dodajte svojo organizacijo, privabite prostovoljce ali poiščite nove prostovoljne priložnosti s prenosom aplikacije! Na voljo je brezplačno v trgovinah Google Play in App Store.

Za več informacij lahko obiščete spletno stran action4inclusion.eu, pišete na maja@zavod-voluntariat.si ali se jim pridružite na Facebook strani.

Vir in foto: Zavod Voluntariat

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

53174

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino