Vključenost

Priznanje predsednika Pahorja prostovoljcem Udarnik MC Velenje

14. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Člani prostovoljne skupine Udarnik Mladinskega centra Velenje so danes prejeli izredno priznanje za svoje prostovoljsko delo na področju Mestne občine Velenja. Udarnik MC Velenje so ena prvih prostovoljskih skupin, ki so se organizirale za pomoč v svojem lokalnem okolju in so vseskozi izredno aktivni. To je prepoznal tudi predsednik RS Borut Pahor in jim v priznanje za izjemno delo, ki ga opravljajo v sklopu projekta “Naše ulice so prazne, naša srca ne!”, danes predal Jabolko navdiha. 

Predsednik Pahor se je pred Mladinskim centrom Velenje skupaj s podžupanom Mestne občine Velenje Petrom Dermolom zahvalil celotni prostovoljni skupini Udarnik MC za ves trud in energijo, ki jo v teh kriznih časih usmerjajo v pomoč starejšim, invalidom, nemočnim. Srečanja se je udeležil tudi direktor Mladinskega centra Velenje Marko Pritržnik

Ob zahvali za prejeto priznanje so Udarnik MC Velenje na svoji Facebook strani zapisali: “Počaščeni smo bili njegovega obiska, njegove besede so velika motivacija in tudi potrditev, da smo s svojimi dejanji na pravi poti….“. Hkrati so se zahvalili tudi Mestni občini Velenje za vso podporo, zagotovila jim je dodatna vozila in opremo, s katerimi lahko prevoze nujnih nakupov ter toplih obrokov opravljajo.

Udarnik MC Velenje deluje pod okriljem Mladinskega centra Velenje. Na svoji spletni strani Udarnik MC Velenje se predstavljajo kot “skupina prostovoljcev, ki družinam ali posameznikom v Velenju ali okolici brezplačno ponujamo kakršnokoli pomoč na domu, okoli hiše, v gozdu (razne selitve, čiščenje, adaptacije stanovanj, hišna opravila, košnja trave, čiščenje gozdov, urejanje okolice, kidanje snega, pomoč pri naravnih nesrečah, razne inštrukcije, obdarovanja in animacije otrok…)“. Pomoč ponujajo “tistim, ki si zaradi slabšega socialnega stanja ne morejo privoščiti dodatne pomoči, starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih omejitev dela ne zmorejo opraviti sami. Na pomoč pa priskočimo tudi raznim organizacijam, zavodom in društvom, ki delujejo v korist lokalne skupnosti. Svoje aktivnosti pa smo razširili tudi na akcije, v katerih obiskujemo in animiramo različne skupine socialno/družbeno izključenih skupin ( brezdomne osebe, begunce, starostnike, varovanke Varne hiše, otroke v bolnišnicah, varovance prevzgojnih zavodov …). Usmerili pa smo se tudi v socialno-družbeno vključevanje mladih z manj priložnosti v skupne projekte in usmerjeno socialno delo na terenu.” Ker imajo izkušnje s pomočjo v svoji lokalni skupnosti, so se lahko hitro prilagodili situaciji, ki jo zahtevajo trenutni ukrepi za zajezitev koronavirusne bolezni Covid-19. 

S čim so prepričali, kaj vse trenutno počnejo, zakaj pravijo, da so njihove ulice prazne, srca pa ne? 

V sodelovanju z Mestno občino Velenje, Civilno zaščito in zdravstveno stroko so poskrbeli za vse priporočene preventivne ukrepe pri stikih z uporabniki in med seboj, z njihovo pomočjo so opremljeni z maskami, dezinfekcijo in rokavicami, zato lahko svoje aktivnosti izvajajo z največjo mero previdnosti. 

Če poznate koga, ki bi tovrstno pomoč potreboval, vas prosijo da delite informacijo o njihovi pomoči. Kje:

Vir in foto: MC Velenje in FB Udarnik MC Velenje