Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 Apr. 2021

Prihodnost Evrope je v tvojih rokah: vzpostavitev večjezične digitalne platforme

Izvršni odbor konference o prihodnosti Evrope, ki ga sestavljajo predstavniki Evropskega parlamenta, Sveta Evropske unije in Evropske komisije, je vzpostavil večjezično digitalno platformo za konferenco o prihodnosti Evrope ter vse državljanke in državljane EU pozval, naj prispevajo k oblikovanju svoje prihodnosti in prihodnosti Evrope kot celote.

Platforma je na voljo v 24 jezikih ter omogoča državljankam in državljanom iz celotne Unije, da si prek spletnih dogodkov izmenjujejo zamisli in stališča. Skupno predsedstvo konference je pozdravilo vzpostavitev platforme.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je dejal: »Platforma je ključno orodje, ki državljankam in državljanom omogoča, da sodelujejo in izrazijo svoje mnenje o prihodnosti Evrope. Zagotoviti moramo, da bodo njihova mnenja upoštevana in da bodo kljub pandemiji COVID-19 imeli vlogo pri odločanju. Predstavniška in participativna evropska demokracija mora še naprej delovati ne glede na vse, saj je to pomembno za našo skupno prihodnost.«

Predsednik portugalske vlade António Costa je v imenu predsedstva Sveta povedal: »Prišel je čas, da državljanke in državljani dejavno izražajo svoje največje pomisleke in zamisli. Do te razprave ne bi moglo priti ob primernejšem času. Moramo se pripraviti, da bomo lahko po krizi zaradi pandemije še močnejši in da bomo lahko kos prihodnosti. Upamo, da bomo še naprej skupaj gradili Evropo prihodnosti, ki bo pravičnejša, bolj zelena in bolj digitalna ter ki bo ustrezala pričakovanjem državljank in državljanov.«

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala: »Evropske državljanke in državljane pozivamo, naj izrazijo svoje pomisleke glede tem, kot so zdravje, podnebne spremembe, dobra in trajnostna delovna mesta v vse bolj digitalnem gospodarstvu ter stanje naših demokratičnih družb, in povejo, v kakšni Evropi želijo živeti. S to državljansko platformo ima vsak možnost, da prispeva k oblikovanju prihodnosti Evrope in sodeluje z drugimi ljudmi iz celotne Evrope. To je odlična priložnost, da jih virtualno povežemo. Vabim vse, da se pridružijo razpravi. Skupaj lahko zgradimo prihodnost, ki si jo želimo za Unijo

V Sloveniji je kontakt za Konferenco o prihodnosti Evrope na lokalni ravni nova generacija točk EUROPE DIRECT 2021-2025, ki se nahajajo v Kopru (KID Pina), Novem mestu (RC Novo mesto), Hrastniku (KRC Hrastnik), Celju (Celjski mladinski center), Mariboru (Zavod PIP) in Murski Soboti (MIKK Murska Sobota).

Konferenca o prihodnosti Evrope je prva tovrstna odprta in vključujoča oblika posvetovalne demokracije. Njen namen je ljudem iz vseh družbenih okolij po vsej Evropi omogočiti večji vpliv na to, kaj pričakujejo od Evropske unije, kar bi moralo prispevati k prihodnji usmeritvi in oblikovanju politik EU. Skupno predsedstvo se je zavezalo, da bo spremljalo izid konference.

Vir: Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Evropski uniji

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

18714

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino