Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Nov. 2021

Poziv k izboljšanju položaja študentov

Ob mednarodnem dnevu študentov, ki smo ga obeležili v sredo, 17. novembra, Študentska organizacija Slovenije poslance Državnega zbora poziva k sprejemu Zakona za urejanje položaja študentov, ki ga je pripravila, v Državni zbor pa vložil predsednik Državnega zbora, Igor Zorčič.

Mednarodni dan študentov 17. novembra vsako leto obeležujemo v spomin obletnice nacistične okupacije praške univerze leta 1939 in poznejše usmrtitve 9 zajetih študentov in visokošolskih učiteljev. Študentski boj za svobodno in pravično družbo je v mnogih državah še vedno potreben in živ, pred dnevi smo se zato spomnili na zaprte beloruske kolege, ki preživljajo zaporno kazen zaradi organiziranja protivladnih protestov.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu študentov na ŠOS opozarjamo na nezavidljiv položaj, v katerem se je ta generacija študentov znašla zaradi epidemije COVID-19 ter posledic ukrepov za njeno zajezitev. Od sprva zdravstvene krize, ki je za študente postala socialna ob upadu ponudbe študentskega dela v času zaprtja države, do psihosocialne krize, ki je posledica dolgotrajnega študija in življenja na daljavo brez osebnih in socialnih stikov.

Glede na izkušnje, ki so jih študenti imeli v zadnjem dobrem letu in pol, bodo na ŠOS še naprej vztrajali pri izvajanju čim večjega obsega študija v živo. Nekatere fakultete sicer dele študija selijo na splet, vendar gre po zagotovilih s strani univerz za začasne in kratkotrajne rešitve, ki so posledica večjega števila okužb na posamičnih fakultetah. Upajo torej, da bo študij v tem študijskem letu v največji meri potekal v živo, z morebitnimi posamičnimi selitvami na splet, glede na epidemiološko situacijo na zavodih.

Ob vse večji normalizaciji študija se študenti ponovno soočajo z enakimi težavami kot pred epidemijo COVID-19. Ključni izzivi za študente so težave pri iskanju nastanitev v študijskih središčih, višanje cen življenjskih stroškov ter prenizek obseg štipendijske politike ter posledično vse večja potreba po opravljanju študentskega dela. Zato so na ŠOS pripravili novi Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki naslavlja različne problematike študentov. V zakonu predlagamo povišanje državnih štipendij in širjenje kroga upravičencev do njih ter ukinitev starostne omejitve za njeno pridobitev, povečanje sredstev za investicije v študentske domove, prepoved zaračunavanja vpisnin in drugih skritih stroškov študija, zagotavljanje enake obravnave študentov ter prepoved spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja v študijskem okolju, povečanje višine subvencije za prehrano ter še mnogo drugih ukrepov. Zakon je v zakonodajni postopek vložil predsednik Državnega zbora RS, Igor Zorčič, kot prvi med poslanci, obravnava zakona pa se bo pričela v prihodnjih mesecih.

Andrej Pirjevec, predsednik ŠOS: ''Na ŠOS po letu in pol študija na daljavo upamo, da se bo študijski proces v tem študijskem letu končno v največji možni meri izvajal v živo. V prihajajočih mesecih pa smo si za cilj zadali sprejem Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), za katerega si prizadevamo, da ga podprejo tako koalicijske, kot opozicijske stranke Državnega zbora.  Gre za neideološki zakon, ki naslavlja potrebo po večanju izobraževalnega potenciala v državi in menimo, da bi ga morali podpirati prav vsi izvoljeni poslanci.''

Vir: Študentska organizacija Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

44406

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino