Aktivno državljanstvo / EU zadeve

»Pozitivni mladinski stroj« v Mostarju

19. 3. 2019 avtor: Uredništvo

Skupina Pozitiv, ki deluje v okviru Dijaškega doma Ivana Cankarja, je konec februarja, v času zimskih počitnic, gostovala v Mostarju (BIH). To je bilo nadaljevanje mladinske izmenjave BITIin, ki je (v okviru programa Erasmus+) lani  poleti potekala v Ljubljani.

Ob skupini Pozitiv sta tokrat sodelovali še skupina Rock šole Mostar in dijaki United world College (UWC) iz Mostarja.

Vprašanje družbene participacije mladih so udeleženci raziskovali v okviru plesno gledališke in glasbene delavnice. V štirih dneh intenzivnega dela je 25 mladim uspelo na oder postaviti plesno gledališki performans z živo glasbo (poimenovali so ga »Positive Youth Mashine« – »Pozitivni mladinski stroj«) v katerem so s tekstom, gibom  ter glasbo predstavil, kako sami vidijo pot, način in vsebino lastne participacije v sodobnem svetu. 

Mladim, različnih nacionalnosti, kultur in ver je uspelo v dneh druženja vzpostaviti pristne stike, kar je bilo moč opaziti na zaključni javni predstavitvi v Mladinskem kulturnem centru Abrašević (Omladinski kulturni centar Abrašević – OKC). Po predstavitvi produkcije je sledila še predstava, lanska uspešnica Teatra Pozitiv #REALNOST, ki je prav tako navdušila številno mlado občinstvo. 

Fotografije iz končne produkcije mladih so na voljo tukaj, lahko pa si ogledaš tudi video iz predstave.

Vir: Dijaški dom Ivana Cankarja
Foto: KUD Pozitiv