Aktivno državljanstvo / Mladinsko delo

Podelili nagrado za najboljše diplomsko in magistrsko delo

9. 4. 2019 avtor: Mladinski svet Slovenije

Mladinski svet Slovenije je podelil nagrado za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih. Obe deli obravnavata problematiko beguncev, prvo problematiko mladoletnikov brez spremstva, drugo pa izobraževalnega sistema.

Tea Martinović iz Občine Rakek je prejela nagrado MSS v kategoriji diplomskih del za delo z naslovom »Strategije ravnanja z mladoletnimi begunci brez spremstva v Sloveniji«, ki ga je izdelala pod mentorstvom Jelke Zorn na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani. Namen je bil s pomočjo teorije in raziskave analizirati in vrednotiti azilne postopke ter iskati pomanjkljivosti sistema, avtorica pa je vključila tudi konkretne predloge za izboljšave, kar še dodatno nakazuje na samo uporabnost naloge in možnost nadgradnje obstoječega sistema.

Lea Rojec iz Občine Dol pri Ljubljani pa je nagrado Mladinskega sveta Slovenije v kategoriji magistrskih del prejela za delo z naslovom »Mladoletni begunci v slovenskem sistemu izobraževanja za odrasle«, ki ga je izdelala pod mentorstvom Lee Šugman Bohinc na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani. Magistrsko delo obravnava osnovnošolski izobraževalni sistem za odrasle, v katerega so vključeni mladoletni begunci v Sloveniji. Tema odkriva simbolično razmerje med ranljivimi in raznolikimi mladoletniki in državnim sistemom izobraževanja odraslih, ob tem pa avtorica na podlagi ugotovitev predlaga možnosti izboljšav. Gre za aktualno temo, videti pa je, kot da delo odkriva tudi realnost političnega diskurza, ki se veže na begunce.

Nagrade sta podelila minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednica Mladinskega sveta Slovenije Anja Fortuna.