Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Oct. 2020

Po Radovljici z mladimi turističnimi vodniki

Že sedmo tekmovanje za mladega turističnega vodnika, ki tradicionalno poteka pod okriljem Turistične zveze Slovenije, se je odvilo v Radovljici in je bilo resnično izjemno.

Tekmovanje za mladega turističnega vodnika je namenjeno mladim od 16. do 29. leta starosti in je sestavljeno iz treh delov. Najprej poteka na regionalni ravni, na kateri morajo kandidati in kandidatke pripraviti seminarsko nalogo o poljubnem kraju in obdelati vse podrobnosti, ki jih mora turistični vodnik opraviti pred vodenjem. Za tem so mladi povabljeni k spoznavanju določenega kraja, za katerega morajo na državni ravni pripraviti načrt vodenja, čemur sledi dejansko vodenje.

Za udeležence tekmovanja je Turistična zveza Slovenije že med letom organizirala različna izobraževanja, na katerih so se kandidati seznanili s poklicem in delom turističnega vodnika. Dva tedna pred finalom se je komisija srečala s kandidati v Radovljici, kjer jih je lokalni turistični vodnik popeljal po destinaciji.

Navdušenje, s katerim so kandidati pripovedovali zgodbe in delili svoje znanje, je bilo na res visoki ravni. S svojimi predstavitvami so navdušili ne le strokovno komisijo, ampak tudi naključne obiskovalce Radovljice, ki so se, željni izvedeti več, pridružili skupini in z zanimanjem prisluhnili njihovim zgodbam. Tekmovalke so se seznanile tudi z aktualnim dogajanjem, zato so v svoje vodenje vključile priporočila, kaj vse je v Radovljici mogoče početi v prostem času.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Marija Brložnik, Sašo Gašperin in Tina Hudnik, se je prepričala, da so se vse tekmovalke – tokrat med njimi izjemoma ni bilo moškega predstavnika – na vodenje resnično dobro pripravile.

Bronasto značko mladi turistični vodnik je prejela Kristina Bogataj iz Žirov, srebrno značko je dobila Ines Rupnik iz Mirne Peči, najbolj pa nas je prepričala Manuela Potrč iz Ceršaka, ki je osvojila zlato značko. Predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo je vsem trem izročil bon za udeležbo na tečaju za turističnega vodnika TGZS, prvonagrajenki pa še bon za opravljanje izpita.

Klara Otič iz Rač je osvojila četrto mesto, Blažka Štandeker iz Zgornje Velke peto, šesto mesto pa je pripadlo Tjaši Pristovšek iz Šmartna ob Paki. Podzemlje Pece je vsem nagrajenkam podelilo nagradni bon za ogled podzemlja s kajakom ali kolesom.

Tekmovanje je dokaz, da še vedno obstajajo nadobudni turistični vodniki, kar je še posebno razveseljujoče letos, ko se turistični sektor zaradi epidemije covida-19 sooča z ogromnimi težavami.

Vir: Turistična zveza Slovenije
 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

77630

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino