Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 31 May 2022

Pestro dogajanje na osrednjem dogodku evropskega leta mladih - Zvok mladosti

V petek, 27. maja, je v Križankah potekal osrednji dogodek evropskega leta mladihZvok mladosti, kjer so se mladi seznanili z delovanjem mladinskih organizacij in priložnostmi, ki jim jih te ponujajo, tako na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

"Zelo dobro je, da se mladi vključijo že v svojem lokalnem okolju in potem počasi prehajajo na nacionalni, evropski, svetovni nivo. Lokalni nivo pa je pomemben zato, ker zelo hitro dobijo odziv," je povedala direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores.

Mladi so tako na interaktivni sejemski dejavnosti, skozi kvize, nagradne igre, debate in druge aktivnosti, spoznali kako se po priložnosti odpravijo v tujino, kako se aktivirati v boju za človekove pravice, kako prepoznati kakovostno lokalno hrano, kako deluje TOM telefon, kakšne priložnosti so jim na voljo v sklopu ministrstva za kulturo in druge tematike s področja trajnosti in vključevanja.

Na sejmu organizacij so v petek s svojimi aktivnostmi mladim predstavili: Mladinski svet Slovenije, Mreža MaMa, Nacionalna agencija MOVIT, Mreža mladinskih centrov Ljubljana, Brez izgovora Slovenija, Zavod TiPovej!, Amnesty International, Program MEPI, Ministrstvo za notranje zadeve, CERV točka in Social innovators projekt, Zavod za zaposlovanje in projekt NKT VKO, Urad za intelektualno lastnino, Ministrstvo za kulturo, Platforma SLOGA, Zveza slovenske podeželske mladine, Kmetijska gozdarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Društvo ŠKUC, Knjižnica REČI, Inštitut za Afriške študije, Mladinski center Zgorje, Hiša Evropske unije, Simbioza Genesis in Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Potekala sta tudi mladinska dialoga, in sicer na temo trajnostnega razvoja in podnebnih sprememb, kjer so mladi dobili priložnost za dialog z mlado poslanko v Državnem zboru RS, Lucijo Tacer (Gibanje Svoboda), predsednikom Mladinskega sveta Slovenije, Miho Zupančičem, podpredsednico Evropskega komiteja mladih kmetov (CEJA) in vodjo področja za mlade kmete in kmetijsko politiko pri Zvezi slovenske podeželske mladine, Doris Letina in predsednico Mladinskega sveta občine Postojna, Nino Kapelj Lukman.

Pri drugem dialogu na temo digitalizacije pa so mladi stopili v dialog s poslanko v Državnem zboru RS, Saro Žibrat (Gibanje Svoboda), mladim poslancem v Državnem zboru RS, Andrejem Hoivikom (SDS), mladim poslanec v Državnem zboru RS, Lenartom Žavbijem (Gibanje Svoboda), mladim poslancem Damijanom Zrimom, (SD) in ministrom za digitalno preobrazbo, Markom Borisom Andrijaničem.

Čez cel dan se je odvijal tudi pester kulturno-glasbeni program. Mlade so z akrobatsko predstavo najprej prebudili Cirkus Fuskabo, za obilo smeha pa sta poskrbeli Martina Ipša in ŠILA – šolska impro liga. V popoldanskem delu pa so prisotne z nastopom navdušili ukrajinski mladinski simfonični orkester Music for the future in glasbena skupina Koala Voice.

Evropsko leto mladih je še vedno v polnem teku, prav tako se bo v letošnjem letu odvilo še veliko aktivnosti za mlade, zato še naprej spremljajte portal mlad.si, kjer vas bomo o njih redno obveščali.

Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

27204

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino