Mobilnost mladih

Pestro dogajanje na mladinski izmenjavi »Wake Up Europe!«

3. 8. 2022 avtor: Uredništvo

Društvo Kreativne Mladine iz Murske Sobote je med 22. 7. in 31. 7. 2022 gostilo mladinsko izmenjavo z naslovom »WAKE UP EUROPE!«, ki je financirana iz programa Erasmus+ Mladi v akciji. Mladi so pripravili pregled dogajanja dosedanjih izvedenih aktivnosti.

Na mladinski izmenjavi, ki jo izvajajo na Hodošu in v Murski Soboti je vključenih 43 udeležencev iz Slovenije, Litve, Romunije, Portugalske, Slovaške, Madžarske in Estonije.

V ponedeljek 25. 7. 2022 so mladi obiskali Zavetišče za brezdomne osebe Murska Sobota, kjer so pripravili »Piknik solidarnosti« in druženje z uporabniki. Isti dan popoldan so obiskali največje romsko naselje v Sloveniji (Pušča), kjer so pripravili kreativno delavnico, športne igre in krajšo predstavitev programa Erasmus+ in Evropska Solidarnostna Enota za mlade.

V sredo 27. 7. 2022 so obiskali Dom starejših Rakičan in popeljali stanovalce na sprehod do dvorca Rakičan, kjer so pripravili igro Bingo in druženje. Isti dan popoldan so udeleženci pripravili čistilno akcijo »Z vrečko na sprehod« okrog Soboškega jezera. Namen čistilne akcije je mlade vzpodbuditi k aktivnemu preživljanju prostega časa in skrbi za okolje. V okviru čistilne akcije so zopet zbrali preveč velikih vreč smeti. Zaradi vročih poletnih dni se mladi radi zbirajo ob Soboškem jezeru, kjer na žalost za sabo pustijo tudi večje količine odpadkov.

V četrtek 28. 7. 2022 so mladi obiskali Krizni center za mlade Murska Sobota, kjer so pripravili zasaditev drevesa prostovoljstva, zasaditev zeliščnih lončkov in druženje z uporabniki. Prav tako so udeleženci porisali nove prostore društva in pomagali lokalni družini pri odstranitvi gradbenega materiala.

V okviru 10-dnevnih aktivnostih so mladi na pobudo Društva kreativne mladine in projektnih partnerjev iz držav Estonije, Portugalske, Litve, Madžarske, Slovaške in Romunije pripravili mladinsko izmenjavo z naslovom »Wake up Europe«, kjer so spoznavajo prostovoljstvo, solidarnost in primere dobrih praks v boju proti diskriminaciji.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT in je bil podprt tudi s strani Mestne občine Murska Sobota.

Vir: Društvo kreativne mladine