Zdravje

Otresi se stresa

26. 2. 2021 avtor: MKC Maribor

V trenutnih nestanovitih časih se še posebej pogosto srečujemo s stresnimi situacijami, ki lahko resno vplivajo na naše počutje, delo in nenazadnje tudi – zdravje. Zato so na MKC Maribor na osnovi dognanj in rezultatov projekta Stresi stres pripravili akcijo, v sklopu katere vas bodo 10 tednov redno zalagali s preverjenimi nasveti za sproščanje, ki jih lahko uporabite in izvajate kjerkoli in kadarkoli.

Hiter tempo življenja, študijske in službene obveznosti, v letu 2021 pa še celotna situacija s COVID-19, ki je popolnoma spremenila naše ustaljeno življenje. Večina od nas se je prvič srečala z delom od doma, spremeniti smo morali naše vsakdanje in delovne navade, postati kreativni pri ustvarjanju priložnosti za socialno življenje. Stresnih situacij enostavno ne zmanjka.

Stres je v sodobnem času, kjer vlada produktivnost, pritisk biti uspešen, zmogljiv in obremenjen s hitenjem od opravka do opravka, stalnica. Pogosto pri opravljanju vseh obveznosti pozabimo nase in na naše dobro počutje. Včasih pa se s celotno situacijo enostavno sprijaznimo. Pri tem so posledice kroničnega negativnega stresa za človeško telo in psihološko stanje katastrofalne.

V Mladinskem kulturnem centru Maribor so v okviru nacionalnega projekta Za zdravje mladih 2.0 v 2019 pripravili program Stresi stres, s čuječnostjo do lažjega spoprijemanja s stresom, s katerim delujejo na področju krepitve duševnega zdravja med mladimi. V sklopu projektnih aktivnosti je nastala tudi serija vaj za sproščanje, ki jih bodo v prihodnjih tednih na Facebook in Instagram profilih delili z nami. Z njimi želijo razširiti znanje o učinkovitem spoprijemanju s stresnimi situacijami, s katerimi se te dni še posebej pogosto srečujemo.

Kako torej sodelovati? Zelo preprosto – všečkaj in sledi njihovemu Facebook in/ali Instagram profilu, kjer te bodo od danes naprej vsak četrtek ob 15. uri razveselili z novo vajo za sproščanje!

Plakati bodo ob koncu spletne akcije na voljo na spletni strani MKC Maribor, kjer si jih boste lahko prenesli in jih uporabili pri svojem delu ali zase.

Vir: MKC Maribor