Kultura

Osmišljevalokalnik – nova škofjeloška revija

10. 3. 2020 avtor: Uredništvo

Konec minulega leta je v Škofji Loki izšla prva številka kulturno-zabavne revije Osmišljevalokalnik, ki jo ustvarjajo mladi v sodelovanju z ostalimi generacijami mesta. Izdajatelja sta Zavod O, zavod škofjeloške mladine in Klub škofjeloških študentov. Namenjena je ustvarjalkam in ustvarjalcem v širokem pomenu besede in služi tudi kot platforma oziroma skupnost, katere cilji presegajo zgolj tiskano publikacijo. Vzpostavlja procese in pogoje vzgoje, učenja, združevanja, spodbujanja in izpopolnjevanja. Promovira pozitivne ideje, spodbuja kritično mišljenje in preizprašuje ustaljene vzorce.

V njej so združene kreativne moči več kot dvajsetih avtoric in avtorjev, za marsikoga je bila to sploh prva objava v tiskanem mediju. Konkretno lahko v reviji najdete raznorazne prispevke, na primer kratke zgodbe, poezijo, strokovne in poljudne članke, anekdote, intervju, fotografije, risbe in grafike. Revija je brezplačna in bo izhajala na tri mesece. Do svojega izvoda lahko najlažje pridete v prostorih Kluba škofjeloških študentov, v MKC Pri Rdeči Ostrigi ali pa v knjižnicah in lokalih širom mesta.

Proces ustvarjanja je bil navdihujoč in zabaven, pa vendar občasno tudi pričakovano stresen in utrujajoč. Ustvarjalce je stalno poganjala tako zunanja (revija je del projekta z določenimi roki) kot tudi notranja motivacija (ustvarjamo nekaj lepega). Vsekakor so lahko nad končnim rezultatom upravičeno ponosni, med drugim tudi zato, ker so uspeli k sodelovanju za skupni cilj privabiti tolikšno število posameznikov, jih povezati in jim ponuditi alternativno možnost kreativnega udejstvovanja.

Sodeluj tudi ti! Ustvarjalci k sodelovanju s svojimi pisnimi ali vizualnimi prispevki vabijo vse mlade iz Škofje Loke, ki lahko prispevke pošljete na revija@zavodo.org, najkasneje do 16.3.2020 (v kolikor želite, da so vaši prispevki objavljeni v drugi številki revije).

Vir in foto: Zavod O, zavod škofjeloške mladine