Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Jun. 2020

Osebna in družbena odgovornost za trajnostno prihodnost

15. IRDO mednarodna znanstveno-poslovna konferenca je imela naslov Osebna in družbena odgovornost za trajnostno prihodnost. Konferenco je organiziral IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti v sodelovanju z Univerzo v Mariboru in s številnimi podpornimi partnerji, vključno z mednarodnimi znanstvenimi akademijami. 

50 avtorjev se je s svojimi avtorskimi prispevki predstavilo več kot 70 udeležencem (na spletu) na temo osebne in družbene odgovornosti za trajnostno prihodnost. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, je bila častna pokroviteljica konference. Konferenco so aktivno soustvarjali tudi mladi.

Teme konference so bile razdeljene na štiri tematska področja: osebna odgovornost - odgovornost do sebe kot dela družbe, družbena odgovornost podjetij (DOP), trajnostna prihodnost družbe in njenega okolja ter področje mladih, starejših in družbene odgovornosti. Skupna nit je bila iskanje ravnovesja v človekovem odnosu do okolja, družbe, ustvarjanja in potrošnje, pod odgovornim upravljanjem razvoja družbe in posameznikov v luči Zelenega sporazuma EU in Agende Združenih narodov 2030: Spremenimo svet s 17 cilji trajnostnega razvoja

Navajamo nekaj zaključkov, ki so jih avtorji prepoznali kot ključne: 

  • Namesto da bi razmišljali o trajnostnem razvoju, ki ni pokazal izvedljivosti, nas mora voditi ideja trajnostne prihodnosti, ki presega finančne sisteme.
  • Trajnost se začne pri osebno odgovornem posamezniku.!%
  • Trajnost ima veliko medsebojno odvisnih vsebin in zahteva precej celostni pristop k družbeno odgovornemu ravnanju z njo kot pogoju za preživetje človeštva.
  • Del neuspeha pri doseganju trajnostnega razvoja temelji na pomanjkanju političnih odločitev za spremembo.
  • Celovitosti in solidarnosti si ni mogoče zamisliti, če najprej ne prepoznamo soodvisnosti.
  • Zagonska podjetja in mladi lahko igrajo ključno vlogo pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja ZN 2030.
  • Davčna zakonodaja pogosto ni usklajena s trajnostnimi cilji, ki so jih postavile vlade. Davek od dobička pravnih oseb je treba razumeti kot bistven vidik družbene odgovornosti.
  • Poudarek novega trajnostnega modela bi moral biti dan človeškim vrednotam.
  • Izbor indeksov v raziskavi je tako politična kot ideološka izbira.
  • Ustanovitev in izvedba nagrade Adrastos za mlade lahko prispeva k spodbujanju družbeno odgovornega vedenja, kar vodi v družbeno odgovorno družbo.

Konferenca je vključevala delavnico, ki jo je organiziral IASCYS (Mednarodna akademija za sistemske in kibernetske znanosti), ki je obravnavala kibernetsko-sistemski pristop h globalnim družbeno-ekonomskim in trajnostnim krizam, povezanim s COVID 19.

Zborniki vseh 15-tih konferenc IRDO so na voljo brezplačno na tem spletnem mestu, delovni osnutek letošnjega zbornika pa je dosegljiv tukaj.

Vir in foto: IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

83800

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino